20 april 2024

Reactie Greenpeace over toekomstscenario’s Tata Steel

Andy Palmen, directeur Greenpeace Nederland: 

“Dat het kabinet zich eindelijk uit lijkt te spreken voor de optie om kooksfabriek 2 sneller te sluiten is goed nieuws. Wij pleiten al langer voor sluiting van de meest ziekmakende onderdelen van Tata Steel. We hopen dat er nu vaart gemaakt wordt met de sluiting van deze antieke en lekkende fabriek, uiterlijk in 2025. 

We schrikken van het eventuele subsidiebedrag van twee miljard euro. Subsidie voor Tata Steel is voor ons geen taboe, maar dan wel voor vergroening en niet voor het opruimen van vervuiling, zoals eerdere sluiting van kooksfabriek 2 of het saneren van het terrein. Het kan niet zo zijn dat de belastingbetaler opdraait voor achterstallig onderhoud van Tata Steel. Sluiting van kooksfabriek 2 moet Tata Steel uit eigen zak betalen, want zij wisten al sinds de jaren ‘70 dat dit onderdeel kankerverwekkende stoffen lekt. Ook de sanering van het terrein dat 12 miljard gaat kosten moet Tata zelf betalen. Deze smeerboel moet stoppen en de vervuiler moet betalen.

Dit advies geeft hoop, maar belangrijk is dat de fabriek pijlsnel de schadelijke uitstoot naar nul brengt. Met de huidige plannen doet Tata Steel dat niet. Kooksfabriek 1 is net zo smerig, maar die wil Tata nog ruim 10 jaar laten draaien.”

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen