20 april 2024

Column Blik van Co: Hard gewerkt en afgedankt!!!

Vandaag de derde column van Co Backer voor de nieuwssites van IJmond Nieuws en Beverwijk Nieuws.nl en Heemskerk.Nieuws.nl.

Blik van Co: Hard gewerkt en afgedankt!!!
Gelet op de teleurgang van ons land schrik ik niet zo snel meer van excessen. Maar de schrik is omgeslagen in verbijstering. Ik las een artikel over ouderen van boven de zeventig die in toenemende mate nodeloos bedden bezetten rond de afdelingen spoedeisende hulp in ziekenhuizen. Door het ontbreken van echt ‘passende’ zorg kunnen deze ouderen meestal nergens anders heen. Daardoor dreigt een enorm ‘zorginfarct’.

In dit artikel noemde een voorlichter een rijtje leeftijden op van patiënten die volgens hem zeker niet op de spoedeisende hulp thuishoorden. Met deze doelgroep “hard gewerkt en afgedankt” zou volgens hem ‘het gesprek gevoerd moeten worden’ over in hoeverre behandelen in verband met de kwaliteit van leven soms wel nodig is.

Waar haalt deze “voorlichter” de euvele moed vandaan zo te spreken. Ik moet constateren dat men in de medische wereld wel erg snel gebruikt maakt van scans, onderzoeken, toeters en bellen. Ja, er moet toch wel geld verdiend worden. Het systeem van financiering moet eigenlijk compleet op de schop. Maar zover ik weet is dit al lang bekend.

Wat dacht u van het maatschappelijk ingrijpende zorgdossier. Daar is niets of zeer weinig aan gedaan. De golf van seniorenblonde ouderen is ook geen verrassing of ’n natuurverschijnsel. Ieder weldenkend mens wist en weet dat deze ooit “hardwerkende” landgenoten qua aantal moeiteloos te voorspellen waren. Net zoals effecten van het systeem van toeslagen, woningnood, wegbezuinigen van verzorgingshuizen, regeling gasproblemen Groningen en het zeer grote probleem van asielzoekers die ons land overspoelen en men er geen raad mee weet.

Bij al deze grote problemen hebben jarenlang de politieke beleidsmakers het gezicht moedwillig afgewend en gingen over tot de orde van de dag. De ouderen mogen van mij nu de noodklokken luiden. Zij zijn een enorme kostenpost, niet meer productief en hebben steeds meer zorg nodig. Daar is ook nog eens onvoldoende personeel voor. Een andere wijze van financieren zou meer ruimte bieden voor de zorg van ouderen. Mijn voorlopig conclusies, en dit geldt ook voor mij: als u extra mantelzorg nodig heeft dan kunt u een robot inhuren. De tijden van menselijke verzorging zijn over.  Altijd hard gewerkt en nu afgedankt!!!

Co Backer

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen