20 april 2024

Wethouder Dorenbos meldt zich ziek en ontloopt motie van wantrouwen

BEVERWIJK – Op de raadsagenda van donderdagavond 29 maart stond het planten van 660 bomen. In juli 2023 is ook Beverwijk zwaar getroffen door de storm Poly. Vele bomen zijn gesneuveld, wat een complete kaalslag tot gevolg heeft gehad. Afgelopen donderdag stond op de agenda het herplanten van nieuwe bomen.

(tekst: Co Backer)

De Beverwijkse politiek stond op scherp en was voorbereid op een verhitte discussie. In de achterzak zat zelfs een motie van wantrouwen. Maar wethouder Dorenbos dacht daar anders over. Zij melde zich plotseling ziek en het raadsvoorstel werd van de agenda afgevoerd. “Gek”, vond raadslid Mendes Stengs van Motie Mendes. Stengs had haar ’s middags nog zien winkelen. Toen leek ze helemaal niet ziek. Fractievoorzitter Kelly Uiterwijk van oppositiepartij Vrij! noemde het “een overspannen wethouder”.

De reden waarom zij zich ziek had gemeld was het raadsvoorstel om 660 nieuwe bomen te planten om de kaalslag na de storm Poly op te vangen. Het planten van deze bomen zou 1,82 miljoen euro gaan kosten. In het raadsvoorstel wordt gesproken over een herplantplicht. Eerder deze maand, in een commissievergadering, zei Dorenbos dat het een plicht was die de gemeente zichzelf had opgelegd, maar ze kon dit nergens terugvinden. De fractievoorzitter van VRIJ!! heeft uitgezocht waar dat nou precies stond van die herplantplicht. Ze stuitte op onduidelijke zaken rond het bomenvoorstel.

Ontlopen van verantwoordelijkheid?
De levering van bomen moet Europees aanbesteed worden, maar dat staat niet in het raadsvoorstel. Waar de wethouder de prijs op baseert van een nieuwe boom, kosten 2750 euro, is niet helder. Vrij! deed zelf een belrondje en kwam op veel lagere bedragen uit.

‘De informatie die in het raadsvoorstel staat is misleidend’, aldus Uiterwijk. ‘De raad wordt voorgehouden dat er geen keuze is om 1,82 miljoen euro uit te geven, want er is een herplantplicht, Er is helemaal geen herplantplicht, want die bestaat niet’.

De raad had van wethouder Dorenbos graag duidelijkheid gehad, maar dat was onmogelijk omdat de wethouder zich ziek had gemeld. D66-fractievoorzitter Peter Weel deed vervolgens een agendavoorstel om dit raadsvoorstel van de agenda af te voeren, “Omdat er zaken in het voorstel staan die niet kloppen”. Zo bleef de motie van wantrouwen in de achterzak.

Het is niet de eerste keer dat wethouder Dorenbos een motie van wantrouwen zou krijgen. Bij de vorige raadsvergadering van 29 februari overleefde zij nog een motie van wantrouwen. Toen broddelde ze met het nieuwe parkeerbeleid.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen