20 april 2024

Circuitrun Zandvoort brengt 16.000 hardlopers op de been ondanks stormwind en striemende regen

ZANDVOORT – Een wedstrijd over de incourante afstand van 12 kilometer, maar vooral een groots loopevenement voor alle recreatieve lopers uit de hele regio; De Zandvoort Circuit Run is een hardloopevent dat z’n populariteit mede te danken heeft aan de uitstraling van het Circuit, en daarmee ook meelift met het ‘Max Verstappeneffect’.  Daar waar ‘Super Max’ al driemaal winnend over de finish kwam tijdens de Dutch Grand Prix, daar wil menig hardloper ook een beetje proeven van het ‘heilige asfalt’.

Wat de Circuit Run gisteren ook gemeen had met de Dutch Grand Prix van het afgelopen jaar waren de weersomstandigheden. Waren het eind augustus 2023 de Red Bulls, Mercedessen en Ferrari’s die volop regen moesten trotseren, dit keer waren het de 16.000 hardlopers die te dealen hadden met stormachtige omstandigheden, snijdende wind en striemende regen.

Wedstrijd met een beetje frustratie voor vorige winnaar
Het bleken omstandigheden waar ook de wedstrijdlopers de nodige moeite mee hadden. Een parcoursrecord zat er deze dag dan ook niet in. De wedstrijd over 12 km werd bij de mannen gewonnen door Edwin Sjerps in 38.12. Maureen Koster werd als eerste vrouw afgevlagd in een tijd van 41.36.

Overigens kleefde er aan die overwinning van Sieps nog wel een klein luchtje. Sieps won vanuit een kopgroep met onder andere Richard Douma, Remyo Tielsema, Edwin Sjerps en Sander Vercauteren. Deze groep had de gehele weedstrijd op kop gelopen. Bij die ontsnapping werden de eerste drie echter per abuis ‘geholpen’ door een voor Richard Douma (winnaar van de vorige editie) vervelend uitpakkend misverstand. Ongeveer 800 meter voor de finish bleek dat de hardlopers aan de verkeerde kant van het dranghek liepen. Daarop bloot Richard Douma over het hek heen te springen, daardoor liep hij wel een achterstand op van ongeveer 50 meter ten opzichte van zijn opponenten. Toen de ‘voorfietser’ van de organisatie snel vooruit fietste en alsnog voor de kopgroep het hek open zette, had Richard Douma niet meer de kans om terug te komen bij de andere koplopers, die vervolgens met elkaar de plaatsen 1 tot en met 3 verdeelden.

De kopgroep in de eindsprint met op de achtergrond Richard Douma, onthutst zwaaiend met de armen.

Zelf kwam Douma, onthutst zwaaiend met de armen, als vierde over de streep. Wel werd hij nog door de organisatie Le Champion ex aequo als derde geklasseerd in dezelfde tijd als Tielsema, maar meer kon de wedstrijdjury niet voor hem doen.

Los van de wedstrijd vormde de 12 kilometer ook voor de 7000 recreatielopers op deze afstand wel het hoogtepunt van de Zandvoort Circuit Run. Vooral ook, omdat op deze afstand de beleving niet alleen beperkt bleef tot het circuit, maar ook boulevard, strand en het centrum van Zandvoort in de route waren opgenomen, wat zorgde voor de nodige variëteit en publiek om de lopers en loopsters een hart onder de riem te steken.

Hieronder een filmimpressie van de doorkomst van de deelnemers aan de 12 kilometer buiten het circuit.

Specials en Kids
Zoals al eerder aangegeven: de wedstrijd over 12 kilometer was slechts 1 van de onderdelen op deze hardloopdag. Om 10.00 uur sprongen de lichten al op groen voor de Circuit Run Specials die als eerste het heilige asfalt van Circuit Zandvoort mochten opwarmen. Daarna kwamen de jonge hardlooptalenten in actie bij de Picnic Kids Circuit Run over 900 meter en 2.600 meter.

De start van de Picnic Kids Circuit Run

4 kilometer (One Lap)
Behalve de wedstrijd over 12 kilometer was er ook nog een over 4 kilometer (One Lap). die volledig over het circuit ging. Ruim 4.000 deelnemers deden hieraan mee en onder hen ook een aantal wedstrijdlopers, waarbij Bram Andriessen als eerste over de streep kwam in een respectabele eindtijd van 11.25 min. Bij de dames ging de overwinning naar de Zweedse Sarah Lahti met een tijd van 12.21 min.

10 Engelse Mijl
Om 13.00 uur ging de laatste groep van start op de 10 Engelse Mijl. Bijna 5.000 lopers trotseerden het circuit, het strand, de duinen en het dorp voor zij werden onthaald voor de eretribune. Hierbij was het de Zuid Afrikaan Aidan Billington die met een eindtijd van 54.48 min over de finish kwam.

Sportorganisatie Le Champion wilde dit jaar groots uitpakken om de jubileumeditie te vieren op Paddock 2. Door het koude onstuimige weer bleef het échte feestje op het festivalplein uit.

Klik HIER voor de uitgebreide fotoserie met beeld van veel recreanten van fotograaf Wim Meijer

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen