17 april 2024

Bijna 2,5 miljoen JTF subsidie voor energie uit golven

IJMONDHet Just Transition Fund (JTF) IJmond heeft € 2.471.810 subsidie toegekend aan het innovatieve project WaveHexaPod. Dit project haalt energie uit golven. De energiedichtheid en de voorspelbaarheid van de golven maken dat de golfslag een interessante vorm van duurzame energie is.

Energie uit golven is de meest prominente vorm van mariene energie. Golven worden geproduceerd door de werking van eb en vloed in combinatie met de wind. Het is een aanvulling op de energiemix van wind en zon. Golfenergie kan via zogeheten Wave Energy Converters worden gegenereerd. Een Wave Energy Converter is een apparaat dat de kinetische energie van de zee, de golfslag, omzet in nuttige mechanische en elektrische energie. Met dit project wordt een innovatieve Wave Energy Converter gerealiseerd.

WaveHexaPod (WHP)

In tegenstelling tot bestaande Wave Energy Converters, kan de WaveHexaPod al met kleine bewegingen van de golven zeer efficiënt in drie dimensies energie opwekken. De WHP heeft zes (hexa)robots als poten op drie boeien waarmee direct energie kan worden opgewekt.

Het project is ook duurzaam in materiaalgebruik. De poten zijn tweedehands robots. Door bestaande robottechnologie te gebruiken, kan sneller worden opgeschaald. Onderdeel van het project is het ontwikkelen van een onderwijscurriculum voor installatie en onderhoud van het systeem.

Samenwerkingen

Wethouder Energie en Duurzaamheid Jeroen Verwoort: “Het is goed dat Techport is betrokken bij het opleiden van 20 installateurs en onderhoudstechnici. En mooi om te zien dat ook grote partijen als Vattenfall, Haven Den Helder, Port of Rotterdam en onderaannemers in de IJmond een toekomst in WaveHexaPod zien en zich als samenwerkingspartner aansluiten.” Meer informatie vindt u op https://wavehexapod.com/.

EU subsidie JTF
JTF staat voor Just Transition Fund en is een EU subsidie met steun van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
Provincie Noord-Holland en de gemeenten Beverwijk, Castricum, Velsen, Heemskerk en Uitgeest. JTF-IJmond – Ontdek wat Europees geld aan kansen biedt! (kansenvoorwest.nl)

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen