17 april 2024

Vredespaal bij het Tolpad in Heemskerk

HEEMSKERK – Op donderdag 21 maart, Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie zal burgemeester A. Luijten, op verzoek van Vrouwen voor Vrede IJmond, een vredespaal onthullen.
De onthulling vindt plaats rond 10.30 uur aan het begin van het Tolpad bij de Rosa
Manussingel en wordt omlijst met muziek door Piet Eikel en het voordragen van een gedicht.
Herman Rasch zal als maker van deze paal uitleg geven over het ontstaan en achtergrond
van de vredespalen. Ook is er een moment stilte om de slachtoffers van de huidige oorlogen te gedenken.

Vrouwen voor Vrede IJmond is sinds 1982 actief. Sinds die tijd vragen de vrouwen op diverse manieren aandacht voor vrede en geweldloze conflictoplossingen. In 2008 zijn de burgemeesters in de IJmond op hun verzoek aangesloten bij Mayors for Peace. Op dit moment is de roep om Vrede meer dan ooit nodig. Echter het woord Vrede komt nauwelijks voor in al de berichten die we lezen over de oorlog in Oekraïne, Gaza en conflicten om on ons heen. Deze vredespaal met de boodschap “Moge er vrede zijn op aarde”, is een ander geluid en bedoeld om stil te staan bij vrede en een rechtvaardige wereld.

Het plaatsen van vredespalen begon ooit in Japan en spreidde zich uit over de wereld. En nu dus ook op deze mooie plek in Heemskerk op de grens met Uitgeest. Wandelaars en fietsers gaan met een vredesboodschap Heemskerk in en uit. Het Tolpad sluit aan op de Rosa Manussingel. Rosa overhandigde in 1932 meer dan 9 miljoen handtekeningen aan de voorzitter van de Volkenbond tijdens de ontwapeningsconferentie in Genéve. Zij heeft zich vol ingezet voor de vrede maar werd slachtoffer van het fascisme tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Jong en oud zijn van harte welkom.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen