20 april 2024

Opvallende bijenhotels om lantaarnpalen

Vrijdag 8 maart werden in de gemeente Uitgeest tien insectenhotels geplaatst. Deze innovatieve bijenhotels zijn tot stand gekomen na het verrichten van wetenschappelijk onderzoek door de Wageningen Universiteit en biedt wel 500 nestplekken voor verschillende soorten insecten. Door de zichtbare plaatsing van de Streetlight Bee&Bees rondom lantaarnpalen vervullen ze eveneens een educatieve rol.

De gemeente Uitgeest zet zich actief in voor het vergroten van de biodiversiteit door ‘Streetlight Bee&Bees’ te plaatsen om lantaarnpalen. Met dit initiatief wil de gemeente niet alleen insecten een fijn thuis geven, maar ook bewustwording onder inwoners vergroten over het cruciale belang van insecten voor het behoud van biodiversiteit.

Code scannen
Via QR-codes aan de onderzijde kunnen voorbijgangers meer leren over de bedreigingen waarmee insecten worden geconfronteerd, hun belangrijke rol in onze ecosystemen, en praktische tips om hen te ondersteunen.

Optimaal gekozen locaties
De gekozen locaties zijn zorgvuldig bepaald. Bij de selectie is rekening gehouden met aspecten zoals voldoende zonlicht, weinig wind, bodemkwaliteit en nabijheid van voedselbronnen om zoveel mogelijk wilde bijensoorten optimaal te laten nestelen. Het is cruciaal voor insecten om in de buurt van hun nestplek voldoende voedsel te vinden.

Monitoren met inwoners
Belangrijk om te vermelden is dat de Streetlight Bee&Bee niet alleen een nestplek biedt voor insecten, maar ook een indicatie geeft van de biodiversiteit in de omgeving. Met de plaatsing in maart wordt gelijk een nulmeting uitgevoerd.

Tijdens de Nationale Bijentelling, een jaar later op 15 en 16 april 2025, wordt in de hotels de bezettingsgraad gemeten.

Inwoners kunnen actief deelnemen aan deze monitoring en daarbij ook gelijk meer leren over de rol van insecten en vooral de wilde bijensoorten. Het verzamelen van deze gegevens is belangrijk voor het ontwikkelen van een effectieve strategie om de insecten verder te helpen.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen