17 april 2024

Sint Pancratiuskerk R.K Parochie de goede herder bouwjaar 1910 Castricum

De Kerk van Sint Pancratius

Tot aan de sloop in 1858 kerkten de rooms-katholieke dorpelingen in een schuilkerk aan de Breedeweg, in die tijd vanuit Castricum de verbindingsweg naar Uitgeest en de Zaanstreek.

Historie tot 1950

Kennemerland maakte al in de vroege Middeleeuwen kennis met het Christendom. Adelbertus en Engelmundus, gezellen van Willibrordus, krijgen opdracht het geloof te verspreiden.

Ook in Castricum wordt een kerkje gebouwd. Het wordt onder bescherming gesteld van Sint Pancratius. Pancratius was afkomstig uit Phrygie; op veertienjarige leeftijd werd hij in Rome tijdens de Christenvervolging onder keizer Diocletianus onthoofd.

Omstreeks 1351 werd in Bakkum een kapel gesticht, die toegewijd was aan de Heilige Cunera. Tot 1576 is de kapel als bedehuis in gebruik geweest.

De oude Pancratiuskerk is ontstaan door vergroting van het kerkje dat in de elfde eeuw moet zijn gebouwd. Bij opgravingen in het kerkgebouw zijn sporen van dit romaanse kerkje aangetroffen.

In 1573 werd de oude Pancratiuskerk overgedragen aan de Protestanten. De kerk heette aanvankelijk ‘Gereformeerde Kerk’.

In 1816 werd de naam officieel gewijzigd in ‘Nederlands Hervormde Kerk’. Het overgrote deel van de bevolking bleef echter bij het oude geloof en kwam van die tijd af -overigens weinig gestoord door de Protestanten- samen in een verbouwde boerderij aan de Breedeweg in de Oosterbuurt.

In 1820 werd aan deze schuilkerk een meer kerkelijk uiterlijk gegeven.

In 1858 werd weer een ‘echte’ kerk met toren gebouwd, vlak naast de plaats waar de huidige kerk aan de Dorpsstraat staat.

Ter vervanging van dit gebouw werd de huidige Pancratiuskerk in 1910 gebouwd en enkele jaren geleden nog grondig opgeknapt. Tevens werden toen de pastorie (nu parochiecentrum) en het zusterhuis (‘De Hooghe Aert’) gebouwd.

De kerk is opgetrokken in neo-gotischde stijl naar ontwerp van Jan Stuyt te Amsterdam. De bij de kerk behorende pastorie en nabij gelegen zusterhuis met bewaar- en naaischool zijn ook door Stuyt ontworpen, maar in een moeilijk te benoemen bouwstijl. De inwijding van de kerk vond plaats op 8 juni 1911.

Bron: https://degoedeherdercastricum.nl/kerk-st-pancratius/

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen