12 april 2024

Veel valincidenten 65-plussers in Noord-Holland: Heemstede koploper, Uitgeestenaren blijven het best ‘op de been’

NOORD HOLLAND – Noord-Holland is de provincie met de meeste ziekenhuisopname onder de 65-plussers als gevolg van een valincident. Als gemeente spant Heemstede de kroon. Daar zijn de meeste valincidenten. Maar liefst 226 ouderen worden jaarlijks in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van een ongelukkig duikeling. En ook Zandvoort scoort hoog op het lijstje met 208 opnamen. In Uitgeest blijken de ouderen het meest ‘vast ter been’. Daar vinden jaarlijks slechts 97 opnamen plaats, waarmee deze IJmondgemeente zich kan kronen als zijnde de meest val-veilige gemeente van Nederland.

(bron: Zuster Jansen thuiszorgorganisatie)

Een ziekenhuisopname onder de 65-plussers als gevolg van een valincident gebeurt relatief vaak in Noord-Holland. In de provincie worden 8% meer valincidenten gemeld dan het landelijke gemiddelde. De gemeente Heemstede telt de hoogste opnames van Nederland. Dit blijkt uit het onderzoek van Zuster Jansen naar ziekenhuisopnames na een valincident, op basis van de recentste CBS-data.

Vallen is een groot probleem onder ouderen. Het kan leiden tot ernstige verwondingen en heeft veel invloed op de zelfstandigheid van 65-plussers. Zuster Jansen brengt het aantal ziekenhuisopnames na een accidentele val in kaart.

Meeste valincidenten in gemeente Heemstede
Op gemeentelijk niveau zijn er in Noord-Holland grote verschillen. 29 gemeenten zitten boven het landelijke gemiddelde van 148 opnames per 10.000 ouderen. De twijfelachtige eer om koploper te zijn van dit lijst valt Heemstede ten deel. Met 226 opnames door valpartijen onder ouderen zit Heemstede 52% boven het landelijke gemiddelde. Overigens scoort ook Zandvoort hoog: met 208 opnames staat de badplaats op plek 3 in de lijst.

Minste valincidenten in Uitgeest
Uitgeest is de gemeente waar van heel Nederland de minste ziekenhuisopnamen zijn door valpartijen onder 65-plussers. Met 97 opname zit de IJmondgemeente 35% onder het landelijke gemiddelde.

Zie hieronder de lijst met alle gemeenten in de regio Kennemerland:

 1. Heemstede  226
 2. Zandvoort  208
 3. Bloemendaal  186
 4. Haarlem  183
 5. Velsen  181
 6. Haarlemmermeer  173
 7. Heemskerk  167
 8. Beverwijk  165
 9. Alkmaar  152
 10. Castricum   150
 11. Uitgeest  97

Klik HIER voor het volledige onderzoek en alle cijfers per gemeente.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen