17 april 2024

Oude Witte School wordt toch gesloopt; constructie niet meer veilig

UITGEEST – De oude Witte School aan de Hogeweg wordt toch gesloopt. In tegenstelling tot eerder onderzoek is onlangs namelijk gebleken dat de constructie niet veilig meer is. De aannemer gaat de Witte School in dezelfde stijl weer opbouwen, wit gestuukt en met de boogjes onder de dakrand. De acht geplande appartementen in het gebouw krijgen daarmee de herkenbare oude uitstraling in een nieuw en veilig pand.

(bron: Gemeente Uitgeest)

Het originele plan was om het gebouw uit 1873 zo veel mogelijk te behouden. Na een recente inspectie blijkt dat twee van de gevels nog steeds zakken. Er zijn veel scheuren aanwezig in de muren en is er veel loszittend metselwerk. Door de slechte staat en samenhang is er een grote kans dat de gevels deels afbreken en instorten  tijdens de werkzaamheden. De veiligheid van de mensen in de bouw kan niet worden gewaarborgd en de gevelscheuring zal bij behoud van de originele gevels in de toekomst terugkomen en verergeren. Daarom is uiteindelijk gekozen voor sloop en herbouw.

Herbouw met behoud beeldbepalende details
De nieuw op te bouwen Witte School krijgt dezelfde uiterlijke kenmerken als het huidige, oude gebouw. De bijzondere boogspanten in het dak worden voor de sloop verwijderd, behandeld en zichtbaar teruggebracht in de woningen. Ook andere beeldbepalende details blijven behouden. De  raampartijen in de voorgevel worden groter gemaakt om voldoende daglicht in de woningen te krijgen.

Wethouder Jan Schouten: “Ik kan me voorstellen dat sommige mensen, net als ik, het jammer vinden dat het originele pand niet te behouden is. We kiezen nu voor de beste optie; de uitstraling van de Witte School blijft bestaan, en de nieuwe bewoners van de Witte School wonen straks in een kwalitatief beter gebouw dat ook nog eens extra duurzaam kan worden gemaakt.”

Planning werkzaamheden
De dakpannen van de Witte School zijn vorige week verwijderd, deze worden elders hergebruikt. In de week van 12 februari worden de boogspanten uit het pand verwijderd en behandeld. Verwacht wordt dat in de week van 19 februari de gevels worden gesloopt.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen