29 februari 2024

Boeren met tractoren van Beverwijk naar Haarlem

NOORD HOLLAND – Zo’n tweehonderd boeren met trekkers uit de hele provincie zijn vanmorgen naar het provinciehuis in Haarlem getrokken om daar de problemen van het boerenbestaan te beschrijven in een roep om hulp.

Rond de klok van half elf verzamelden de boeren op het parkeerterrein van de Beverwijkse Bazaar om vanaf daar, onder begeleiding van veel politie, via de A22 en door de Velsertunnel naar Haarlem te rijden. Een tocht die verliep in gemoedelijke sfeer.

In het provinciehuis werden de boeren, de sympathisanten en de massaal opgekomen media ontvangen met koffie en stroopwafels, hetgeen nogmaals onderstreepte dat de sfeer een stuk positiever was dan bij eerdere boerenacties.

Landbouwgedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) en zijn collega Rosan Kocken (natuur, landschap en waterkwaliteit, GroenLinks) namen in het provinciehuis een pamflet met eisen in ontvangst. In de petitie met tien punten van LTO Noord, Boeren in Actie, Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond eisen ze onder meer opschorting van de Europese en landelijke regels waardoor ze minder mest mogen uitrijden.

Weinig verkeersoverlast
Ondanks de grote opkomst van boeren ondervond het verkeer vanmorgen weinig hinder van de stoet trekkers. De organisatie had al aangegeven de spits te mijden, en op de route van Beverwijk naar Heemskerk werd van één rijstrook op de A22 gebruik gemaakt. 

Mediapartner: Nieuws.nl

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen