28 februari 2024

Gemeenteraad Castricum faliekant tegen spoortunnel in Castricum van NS

CASTRICUM – De gemeenteraad van Castricum is fel tegen de aanleg van een spoortunnel in het centrum van het dorp. Dat werd afgelopen week duidelijk tijdens een raadsvergadering over de maatregelen die op de lange termijn nodig zijn om de spoorwegovergang in het centrum veilig te houden.

De stelling van de Castricumse gemeenteraad is een streep door de rekening van Prorail die zo’n spooronderdoorgang als beste oplossing ziet oor de overweg aan de Beverwijkerstraatweg.

Voor de spoorbeheerder is de oplossing zelfs een voorwaarde om straks na 2030 meer treinen te kunnen toestaan op het traject Alkmaar-Amsterdam. Als het aan Prorail ligt dan kunnen er met een aangepaste dienstregeling op de Kennemerlijn vanaf 2030 tot ongeveer 2036 in de spits twee extra intercity’s per uur rijden.

De gemeenteraad vreest echter dat een tunnel ontwrichtend zou zijn voor de samenleving, maatschappelijke onrust zou veroorzaken en tot verkeersopstoppingen in omliggende buurten zou leiden. Daarnaast worden de hoge kosten van ongeveer 100 miljoen euro als onaanvaardbaar beschouwd.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen