28 februari 2024

Bescherming tegen rotavirus in Rijksvaccinatieprogramma

Vanaf dit jaar is vaccinatie tegen het rotavirus opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Alle ouders van baby’s geboren vanaf 1 januari 2024 ontvangen een uitnodiging voor vaccinatie.
De vaccinatie is geen prik, maar wordt gegeven door druppels in de mond.
Het rotavirus kan hevige diarree en uitdroging bij baby’s veroorzaken. Hierdoor is jaarlijks voor gemiddeld 3500 kinderen een ziekenhuisopname nodig. Een infectie met het rotavirus bij jonge kinderen komt vaak voor. Toch is dat niet zo bekend, omdat de infectie alleen aantoonbaar is met laboratoriumonderzoek. En dat wordt zelden gedaan als kinderen diarree hebben.
Jaarlijks overlijden vijf tot zes kinderen aan de gevolgen van een rotavirusinfectie. De bescherming van het vaccin duurt minimaal drie jaar. Kinderen zijn zodoende beschermd wanneer zij het meest kwetsbaar zijn.

Het rotavirusvaccin is geen prik, maar een vloeistof in een kleine tube. Deze vloeistof krijgen kinderen op het consultatiebureau in de mond gedruppeld. Kinderen krijgen de druppels rond de leeftijd van 6 tot 9 weken en nog een keer rond de leeftijd van 3 maanden.

Het vaccin is niet nieuw: sinds 2006 wordt het in steeds meer landen gegeven. Daar is het aantal ziekenhuisopnamen van kinderen met een rotavirusinfectie flink gedaald.
Zoals bij elke vaccinatie kunnen er bijwerkingen zijn na een vaccinatie met het rotavirusvaccin. Kinderen voelen zich niet zo lekker of krijgen een beetje diarree. Dat is minder erg en duurt korter dan de klachten die door het virus ontstaan. Er kunnen ook andere (zeldzame) bijwerkingen zijn. Deze vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen