28 februari 2024

Wie maakt het nieuwe beeld voor Een Zee van Staal?

BEVERWIJK – KEK wijdt tentoonstelling aan Een Zee van Staal. Van 10 januari tot 12 februari, de feestelijke opening is op zaterdag 13 januari om 16.00 uur.

Een Zee van Staal bestaat 25 jaar. Een mooie aanleiding om het beeldenpark met een nieuw beeld uit te breiden. Maar liefst 95 kunstenaars uit het hele land reageerden op de oproep. Na rijp beraad werden drie kunstenaars uitverkoren. Catinka Kersten, Maze de Boer en Alphons ter Avest strijden om de eer en opdracht. Zij maakten alle drie een schetsopdracht van het beeld dat zij voor Een Zee van Staal voor ogen hebben. De uiteindelijke opdracht wordt aan een van hen uitbesteed. Vanaf 10 januari tot 12 februari kun je bij KEK hun uitgewerkte schetsopdrachten bekijken. 

De opdracht was glashelder: maak een beeld van staal. Daarnaast kregen de kunstenaars als leidraad een serie steekwoorden mee, waaronder ‘schone energie’, ‘duurzaamheid’, ‘een nieuwe tijd’ en ‘fossiel-vrije toekomst’. Catinka Kersten, Maze de Boer en Alphons ter Avest kozen alle drie voor een buitengewoon verrassend ontwerp. Catinka wil een bultrug van staal die wordt bedekt met het plantje muurpeper. Met haar werk brengt zij een ode aan deze bedreigde walvissoort die een cruciale rol speelt bij het afvangen van CO2 en onmisbaar is voor het ecosysteem. De stevige doch lichte kas die Maze de Boer wil maken, last hij van overtollig staal van schepen, containers en andere restmaterialen. Als het aan hem ligt, raakt zijn open en heldere beeld mettertijd omslingerd door lieflijke duinplanten uit de omringende natuur. Alphons ter Avest kiest voor een sierlijk en ingenieus gemaakt lint van staal. Een beeld uit één stuk, zonder materiaalverlies en met een minieme footprint. Een keuze maken tussen deze drie werken lijkt schier onmogelijk. Voor het goeie, zou je denken, worden ze alledrie geplaatst. Dat gaat niet lukken. Eind februari besluit de selectiecommissie van Een Zee van Staal wie van deze drie kunstenaars het negentiende beeld gaat maken waarmee het beeldenpark nog in 2024 wordt verrijkt. 

Het beste beentje
Nieuwsgierig? Kom naar deze presentatie waarvoor Catinka Kersten, Maze de Boer en Alphons ter Avest hun beste beentje hebben voorgezet. Zij werkten hun plan tot in de puntjes uit met tekeningen, foto’s en toelichtingen. Tijdens de opening, zaterdag 13 januari – 16.00 uur, zijn alle belangstellenden uit de IJmond van harte welkom. Een Zee van Staal is benieuwd naar hun reactie. Per slot van rekening komt iedereen die op weg is naar strand of de Noordpier langs Een Zee van Staal. Al fietsend laveer je nota bene dwars door het openbaar toegankelijke beeldenpark dat het vanaf 1999 opneemt tegen grootheden als Tata Steel en het Noordhollands Duinreservaat. Met succes. Alle reden om in 2024 weer ’s af te stappen en de stalen beelden op het duinterrein uitvoerig te bezichtigen. Laat voor nu de organisatie én de drie kunstenaars weten wat je van de drie schetsopdrachten vindt. Je kunt op een klaarliggend formulier bondig aangeven wat je reactie is. 

Zie ook: www.eenzeevanstaal.nl

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen