28 februari 2024

Sluiting De Noostraat 90 te IJmuiden na afgaan explosief.

BURGEMEESTERSBERICHT

IJMUIDEN – In de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 december 2023, omstreeks 00:00 uur, is voor de deur van de portiekwoning aan de De Noostraat 90 in IJmuiden een explosief afgegaan. Naar aanleiding hiervan heb ik als burgemeester maatregelen genomen en ik vind het belangrijk om u hierover te informeren.

Op 8 december 2023 heb ik naar aanleiding van dit incident een bestuurlijke rapportage ontvangen van de politie. Hieruit blijkt dat er waarschijnlijk een zwaar stuk vuurwerk, een Cobra, aan de deur van de woning is bevestigd en tot ontploffing is gebracht. De politie heeft direct een opsporingsonderzoek opgestart.

Bestuurlijke maatregel
Het laten afgaan van een explosief in een woonwijk zorgt voor grote risico’s voor bewoners,
omwonenden en eventuele voorbijgangers. De politie geeft aan dat het gezien de situatie rond de betreffende woning, niet ondenkbaar is dat binnen afzienbare tijd meer van dit soort incidenten zullen plaatsvinden. Dit wil ik koste wat kost voorkomen. De aanwezigheid van de bewoner in de woning vormt een gevaar voor zijn eigen veiligheid en die van de omgeving. Met een tijdelijke sluiting die duidelijk kenbaar is wordt de kans op herhaling beperkt. Daarmee wordt namelijk aan de buitenwereld het signaal afgegeven dat de woning niet meer bewoond wordt.

Daarom sluit ik de woning aan de De Noostraat 90 te IJmuiden met ingang van 8 december 2023 om 19:00 uur.
In eerste instantie geldt de sluiting voor de duur van twee weken. Daarna bepaal ik in overleg met de politie of er nog steeds aanwijzingen zijn dat er binnen afzienbare tijd meer van dit soort incidenten te verwachten zijn. Als dat het geval is, zal ik de sluiting verlengen.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen