24 februari 2024

Greta Thunberg en XR halen de klimaatbeweging onderuit.

Er is al veel gezegd en geschreven over Greta Thunberg die klimaatactivisme tijdens de demonstratie van 12 november in Amsterdam verbond met de Palestijnse zaak. Alleen al door de discussie daaromheen die ze veroorzaakt haalt ze de klimaatbeweging onderuit.

Juist de klimaatbeweging was op weg om bezorgde burgers door het hele politieke spectrum heen te verenigen rond hun zorg over het klimaat. Want of je nou links of rechts bent, een modderstroom door je huis of het overstromen van je (ei)land zet je leven op zijn kop. Of beindigt het in het ergste geval. Die zorg, die angst, verbroedert.

Precies die eenheid wordt verstoord door de koppeling met politieke, heftig polariserende kwesties. Jazeker, het gaat daar ook over onrecht. Maar wie onrecht pleegt en wie er slachtoffer van zijn is voor velen een kwestie van perspectief, met een grote emotionele lading. Daarin staan de facties lijnrecht tegenover elkaar in een schijnbaar eeuwige kip-ei discussie.

De boodschap van de klimaatbeweging daarentegen is eenduidig en verbindend: voorkom vernietiging van het klimaat waar we allemaal afhankelijk van zijn. Punt. 

Greta Thunberg is sinds enige tijd een kopstuk van XR, Extinction Rebellion, dat bekend is geworden door hun radicale (maar vreedzame) manier van actievoeren tegen klimaatverandering. Maar recent nog verbond de beweging zich ook aan de Zwarte Piet discussie, waar eveneens de enige overeenkomst een algemeen gevoel van onrecht is. 

Het beeld dat zo van XR ontstaat is dat van een protestmoloch in wording. Een Amazon voor het voeren van actie, waartegen maakt niet uit, als er maar onrecht aan de één of andere groep wordt aangedaan. Misschien vanuit het idee dat je zo veel meer mensen kunt mobiliseren en meer druk kunt uitoefenen. Misschien ook vanuit financiele honger om uit al die onvrede meer donaties te kunnen peuren. 

Maar zo werkt het niet. Wie zich zorgen maakt over het klimaat hoeft geen kwaad in een kinderfeest te zien. En wil vaak niet partij worden gemaakt in een onduidelijke of zelfs militante discussie. 

Nog minder willen zij slachtoffer worden van iets wat lijkt op dataroof door online media: in dit geval de diefstal en het misbruik van intentie. Gelokt met het één, en gebruikt voor iets anders, zonder toestemming. Vreemd gedrag voor een organisatie die zich vreedzaam en rechtvaardig noemt.

Wie zo tegen zijn keuze wordt geëxploiteerd haakt af. Dat doen nu veel mensen, lees je uit reacties op verschillende social media. En daarmee haalt Greta de klimaatbeweging, waar ze zo hartstochtelijk aan wilde bijdragen, hoogst persoonlijk onderuit. 

Peter van Vliet

Foto: XR via Facebook

Dit artikel komt van https://duurzaamheidnieuws.nl

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen