29 februari 2024

Tata Steel Nederland levert Groen Staal-plan in met nadruk op vermindering uitstoot

IJmuiden – Vandaag hebben wij ons Groen Staal-plan 2030 ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.  Dit is een vereiste voor de zogeheten maatwerkaanpak. Met dit plan zetten we een belangrijke volgende stap richting schoon, groen en circulair staal.

Met het aangescherpte Groen Staal-plan draagt Tata Steel bij aan de Nederlandse én Europese klimaatdoelstellingen. Ook verminderen we met dit plan de impact om onze omgeving verder én worden we circulairder. In dit plan leggen we meer focus op wat deze transitie voor onze omgeving betekent. Met name op het gebied van uitstoot en verwaaiing van fijn stof willen we extra maatregelen nemen.

Groen
Vanaf 2030 stoten we jaarlijks vijf miljoen ton minder CO2 uit. Met deze vermindering compenseren we de CO2-voetafdruk van 385.000 Nederlanders per jaar. 

Schoon 
De uitstoot en verwaaiing van fijn stof wordt drastisch minder. Zo willen we, naast de RoadmapPlus maatregelen, de grondstoffen overkappen die bij het Groen staal-plan horen.

Circulair
We verhogen onze inzet van schroot van 17% naar zo’n 30% vanaf 2030. Dat komt overeen met 65 miljard blikjes, waar per blikje 13 gram staal in zit. Omdat we meer recyclen, hebben we ook minder primaire grondstoffen nodig. Minder gebruiken betekent ook minder  voorbewerken. En dat zorgt ervoor dat we ook schoner kunnen produceren.  

Tata Steel hoopt nog dit jaar te starten met de bouw van het windscherm. In de komende weken wordt de grond bouwrijp gemaakt, zodat we zo snel als mogelijk kunnen starten met de eerste werkzaamheden. Wanneer het windscherm gereed is, moet dit direct leiden tot een verdere verlaging van het neerslaan van stof in Wijk aan Zee en andere plaatsen rondom het fabrieksterrein.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen