29 februari 2024

Week van Gelijke Kansen: kansengelijkheid in de schijnwerpers

Amsterdam, 4 november 2023 – Voor de derde keer op rij vindt tussen 6 en 12 november de Week van Gelijke Kansen plaats. Initiatiefnemer JINC zet met haar partners, verenigd in het Samenwerkingsverband Kansengelijkheid en Burgerschapsonderwijs (SKB), de spotlights op projecten die zorgen voor gelijke kansen voor jongeren in Nederland. Tijdens de actieweek maken ze de projecten zichtbaar die vaak onderbelicht blijven.

JINC heeft de Week van Gelijke Kansen in het leven geroepen om te laten zien hoeveel er gebeurt in Nederland in de strijd voor gelijke kansen. De initiatiefnemer zet deze week samen met Jong Ondernemen, Stichting Petje af, Stichting Move en Stichting Nederlands Debat Instituut (verenigd in het SKB) de schijnwerper op de concrete en doelgerichte projecten voor leerlingen tussen de 8 en 16 jaar.

Heldere relatie bestaanszekerheid en kansengelijkheid
Met het oog op de verkiezingen is het onderwerp bestaanszekerheid in Nederland aanzienlijk vaker onderdeel van het publieke debat. Een aantal politieke partijen benadrukt de cruciale rol van betaalbare huisvesting, toegang tot kwalitatief hoogwaardig onderwijs en eerlijke arbeidskansen. Kansengelijkheid in het onderwijs is het thema dat aan bestaanszekerheid voorafgaat. Daniel Roos, algemeen directeur van JINC en initiatiefnemer van de Week van Gelijke Kansen: “Het is mooi dat er meer aandacht is voor de grote groep kinderen in Nederland die opgroeit in omstandigheden die hun kansen beperken in vergelijking met andere kinderen. Wij werken onafhankelijk van elkaar én
gezamenlijk om met aanvullend onderwijs het verschil te maken en gelijke kansen te creëren.” Tijdens deze derde editie laten deze non-profitorganisaties zien wat er al wordt bereikt op dit gebied.

Samen in actie voor kansengelijkheid
Het SKB organiseert in Den Haag op 8 november het evenement “Kansengelijkheid in ons
onderwijs”. Jongeren staan op het event letterlijk en figuurlijk centraal. Ze krijgen het podium om in gesprek te gaan over hun ervaringen, wensen en kritiek. Verschillende maatschappelijke organisaties delen tevens hun ervaringen uit de praktijk. Daniel benadrukt: “Samen met gelijkgestemde organisaties laten we politici, beleidsmakers en het bredere publiek zien hoe urgent ons werk is en wat er nog meer kan en moet gebeuren. Hoewel we al veel positiefs bereiken, is er nog veel werk te doen. Elk verloren talent is er één te veel.”

Een greep uit het programma:
Project ‘Carrière Coach’ op het Haarlem College, dinsdag en donderdag 7 en 9 november


Voor het uitgebreide programma van de hele Week van Gelijke Kansen, zie: Week van Gelijke Kansen.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen