29 februari 2024

Duurzame stroom en wateropslag met drijvende zonnepanelen.

Duurzaam stroom opwekken én water besparen? Daar heeft Golfbaan De Texelse een oplossing voor bedacht, met de aanleg van twee waterbassins waarop honderden drijvende zonnepanelen zijn geplaatst. De waterbassins dienen om regenwater op te slaan, waarmee de golfbaan wordt besproeid. De zonnepanelen verminderen de afhankelijkheid van het stroomnet.

De Texelse ‘ondernemer in duurzaamheid’ Nicol Schermer is op het eiland sinds 2012 actief met waterbassins en bouwde het eerste drijvende zonnepark in de Europese Unie. Het is zijn ambitie om uiteindelijk alle dorpen op Texel te voorzien van een waterbassin, omdat dit een duurzamere oplossing is dan waterzuivering.

Win-win met water en zon

Intussen heeft Schermer ruim 15 jaar ervaring opgebouwd met zonnepanelen. Op golfbaan De Texelse heeft hij die gecombineerd met waterbassins. Hoe werkt dat? “De zonnepanelen liggen op betonnen drijvers waar door leveranciers al 50 jaar ervaring mee is opgedaan, die op hun beurt in het betonnen waterbassin rusten. De totale constructie is maar 50 cm hoog, dus je hebt geen wat men noemt horizonvervuiling. Een mooi neveneffect is dat de verdamping van het zoetwater 30% minder is dan als er geen zonnepanelen op liggen.”

Grote kans voor verduurzaming

Vorig jaar berichtten de media vaak over de situatie in het midden van het land, waar geen grondwater meer mocht worden gebruikt om te sproeien. Verder zijn er in Nederland ook gebieden met een tekort aan zoetwater. In beide gevallen zijn waterbassins in combinatie met zonnepanelen een grote kans voor verduurzaming.

Elektriciteit en water

Op een Texels waterbassin ligt voor 1 megawatt aan drijvende zonnepanelen. “Elektriciteit en water gaan uiteraard niet lekker samen. Het is dus oppassen geblazen”, zegt Schermer. “Als je zonnepanelen op een waterbassin legt en je gebruikt standaard omvormers, dan maken die omvormers deel uit van de installatie die onder stroom staat. Een klein iets kan daardoor snel een groot probleem worden. Daarom werk ik al jarenlang met optimizers die bij problemen naar 1 volt spanning terugschakelen.”

Dit artikel komt uit https://duurzaamheidnieuws.nl

Evenwichtiger verdeling opwek

“Daarnaast hebben wij in 2012 nog een unieke innovatie toegepast. Normaliter liggen zonnepanelen opgesteld naar het zuiden. Bij ons liggen ze altijd in een oost-westopstelling, wat zorgt voor een evenwichtiger verdeling van de energieopwekking verspreid over de dag. Dankzij de toepassing van SolarEdge heeft een mismatch op moduleniveau door situaties zoals vogelpoep op een paneel geen effect op de prestaties van andere panelen en dit kan actief op afstand worden bewaakt.”

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen