29 februari 2024

Trefzekere prentenboeken van Rotterdamse illustrator 

Beverwijk – Hoe teken je een konijn? Geen zoetig knuffelgeval, maar een écht konijn dat zonder poespas ook prachtig is. Prentenboekmaker Martijn van der Linden kan ‘t. Hij zet klare lijnen waarmee hij het wezen van dit beest weet te treffen. Niet alleen van konijnen trouwens. Hij tekent met evenveel souplesse krokodillen, ezels, nijlpaarden en meisjes. De levendige prentenboeken van deze Rotterdamse illustrator vinden over de hele wereld gretig aftrek onder jonge en oudere liefhebbers. Tijdens de Kinderboekenweek wijdt KEK een tentoonstelling aan hem. Van 10 oktober tot en met 21 november in de foyer boven het Kennemer Theater.  

Illustrator Martijn van der Linden werd vorig jaar benoemd als Kinderboekenambassadeur van Nederland. Met niet aflatend enthousiasme probeert hij kinderen aan het kijken en lezen te krijgen, en volwassenen aan het voorlezen. Nederland heeft al een naam hoog te houden op het gebied van de uitgave van schitterende prentenboeken. Het werk van Martijn van der Linden hoort daar zeker bij. Van der Linden maakt al sinds 2008 prentenboeken. De prijzenregen dateert van dezelfde tijd en hield niet meer op. Zo won hij in 2019 met ‘Een indiaan als jij en ik’ een Vlag en Wimpel en in 2022 de Nienke van Hichtum-prijs voor ‘Zonder titel’ een jeugdboek voor jongeren van dertien jaar en ouder. 

Martijn groeide op in het Zeeuwse Oostburg, hij volgde de Rotterdamse Willem de Kooning Academie waar hij ‘illustratie’ ging studeren. Samen met andere prentenboekmakers, waaronder zijn eigen vrouw Maranke Rinck, publiceerde hij een hele reeks kinderboeken. Komend jaar verschijnt de bundel ‘Gelukkig en blij’ die hij samen met dichter Edward van de Vendel maakte. 

Bijzondere extra: Tjarko leest voor

Zondag 15 oktober zijn alle kinderen en ouders van harte welkom op het Kinderboekenfeest 14-16 uur in het Kennemer Theater. KEK organiseert dit feest samen met de bibliotheek, het theater en het Centrum van de Kunsten. Dan leest Tjarko van der Pol enkele malen voor uit zijn prentenboek ‘Ik wil een ander bed’. Succes verzekerd. De Beverwijkse kunstenaar en prentenboekmaker toert al maanden langs tientallen basisscholen in het hele land en bindt zijn kleine publiek moeiteloos aan zich met zijn woordloze verhaal over Pollie die honderdenéén bedden uitprobeert. Na het voorlezen mogen alle kinderen met echte schapenwol een eigen droomvanger-schaap maken. Wie wil er die avond nou niet gaan slapen? Na zo’n dag, met zo’n schaapje, en het verhaal van Pollie. Dat goed afloopt. 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen