30 november 2023

Wie is de echte Pieter Omtzigt?

Pieter Omtzigt trekt veel stemmen volgens de peilingen. Maar welke Pieter Omtzigt is dat? Daar is nog steeds geen duidelijkheid over. Sterker, dat wordt alleen maar vager met elke wijziging van zijn koers, of is dat met elke breuk met eerdere beloftes?

Zelf geen premier willen worden, maar geen alternatieve kandidaat bekend maken. Of dan toch maar zelf? Roepen dat alles anders moet, maar geen programma publiceren. Bestaanszekerheid beloven zonder klimaatbeleid. Het lijkt het scenario van een goedkoop detectieverommannetje, waarin de lezer met allerlei truken tot de laatste pagina in spanning wordt gehouden. Te vaak loopt dat af met een sisser.

Het roept de vraag op of de politieke vermogens van Omtzigt niet worden overschat in de blinde jacht op verandering in de Nederlandse politiek, na vele jaren van mislukkingen en misleidingen. Inzetten op behoorlijk bestuur resoneert dan goed, maar is het voldoende? En hoe behoorlijk zijn de standpunten?

Hij wil de migratie beperken, niet alleen van asielzoekers, zei hij bij Op1, maar ook om buitenlandse studenten en arbeidsmigranten. Maar hoe vullen we dan die arbeidsplaatsen in waarvoor er geen Nederlander meer te vinden is? En die migratie tegengaan met het beperken van distributiecentra? Hoeveel mensen werken daar eigenlijk? En dat worden er steeds minder.

De expatregeling moet fors versoberd worden. Dat is een regeling waarbij kennismigranten voor 30 procent worden vrijgesteld van het betalen van belasting. Om hoeveel mensen gaat dat? Zo’n 200.000, waarvan het overgrote deel in Amsterdam en Den Haag. Gevalletje micromanagement?

Buitenlandse studenten weren dan, en Nederlands als voertaal op universiteiten en hogescholen verplichten? Hoe goed is dat voor de internationale positie van het land, die ook belangrijk is voor het behouden van invloed op klimaatbeleid?

Omtzigt werd populair door zijn roep om behoorlijk bestuur in tijden van politieke janboel en door de verontwaardiging rond ‘functie elders’. Maar hij was een specialist in een grotere fractie. Nu moet hij breed beleid opzetten en laten zien hoe dat behoorlijk bestuur in elkaar zit. Eerste vereisten daarvoor zijn transparantie en standvastigheid, je beloftes nakomen. Dat hebben we van Omtzigt nog niet gezien, en dat creëert twijfel over de echte Omtzigt.

Foto: Tweedekamer.nl

Dit is een artikel van Duurzaamheidnieuws. https://duurzaamheidnieuws.nl

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen