29 februari 2024

Hoe seizoengroente goed voor het klimaat en je portemonnee is

Er wordt vaak gedacht dat duurzaam eten duur is. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Door met de seizoenen mee te koken, koop je groente op het moment dat de prijs ervan lager is. Zoals je misschien merkt aan de oogstfeesten van de boeren om ons heen, is er nu volop groente beschikbaar! Groente is in september gemiddeld gezien 13,1% goedkoper dan in februari, wanneer de wintergroente op z’n eind lopen en er nog geen nieuwe oogst is.

Seizoensgroente blijkt een ideaal startpunt om mensen te inspireren duurzamer te gaan eten. Het voelt logisch, maar het blijkt toch lastig om in de supermarkt te weten wanneer wat in het seizoen is. Alles is altijd beschikbaar. Dus ben ik met Fork Ranger een kalender met seizoensgroente en -fruit gaan maken. Mét recepten, want de vraag blijft toch altijd: wat eten we vanavond?

Seizoensgroente is de nr 1 klimaatactie die mensen op het gebied van voedsel willen ondernemen

De Europese Consumenten Organisatie deed onderzoek naar wat mensen bereid zijn om te doen voor het klimaat op het gebied van hun eetpatroon. Twee derde van de mensen stond ervoor open aanpassingen te maken in wat ze eten en bijna 60% gaf aan meer seizoensgroente te willen eten.

En precies daarom is het zo’n goed startpunt. Om onze eetgewoonten te veranderen is motivatie enorm belangrijk. Alhoewel minder vlees & zuivel eten nog steeds veel meer CO2-emissies bespaart, kan juist focussen op seizoensgroente een goede manier zijn om groente te herontdekken. Daarbij wordt groente een groter gedeelte van ons voedingspatroon wanneer we duurzamer gaan eten, en maakt het dan meer uit wat voor groente we kopen.

Wanneer seizoensgroenten echt een verschil maken

Er zijn twee gevallen waarin het kiezen van seizoensproducten echt de CO2 impact van je voedsel kan verkleinen.

1| Als het product anders per vliegtuig wordt vervoerd

Transport met het vliegtuig heeft een gigantische CO2 impact, maar gelukkig wordt maar heel weinig via de lucht getransporteerd. De producten die met het vliegtuig komen als ze niet in het seizoen zijn:

  • Zacht fruit (bessen)
  • Asperges
  • Sperziebonen, tuinerwten, en peultjes
sperziebonen

2| Als het product anders in een verwarmde kas wordt geteeld

Zoals je kan zien in de infographic, heeft spinazie uit de verwarmde kas een bijna drie keer zo hoge impact als lokale spinazie uit het seizoen.

Wat interessant is, is dat de locatie er minder toe doet dan of het in het seizoen is geteeld. Dat komt omdat het grootste deel van de uitstoot meestal afkomstig is van productie, niet van transport. Iets in het seizoen telen en vervolgens in de vriezer bewaren zorgt ook voor weinig extra uitstoot.

spinazie

Vooral mediterraanse groenten vereisen vaak verwarmde kassen en hebben een grotere CO2 footprint. De producten die in Nederland meestal uit een kas komen:

  • Tomaat
  • Komkommer
  • Paprika
  • Aubergine
  • Aardbeien

De andere voordelen van seizoensgroente

Hoewel seizoensgebonden en lokale gerechten geen enorm verschil maken in het huidige voedselsysteem vanwege de hoge emissies van vlees en zuivel, is het nog steeds een belangrijk onderdeel van een duurzaam voedselsysteem. Ook om de volgende redenen:

Verbinding met de natuur

Meer en meer studies laten ons de voordelen van verbinding met de natuur zien: je wordt minder gestresst, meer gefocust, meer ontspannen en veel meer. Seizoensgroente eten is een andere manier om meer in verbinding te staan met je omgeving en de natuurlijke seizoenen. Het is lastig om er cijfers aan te hangen, het voelt gewoon goed. En het is belangrijk dit gevoel te koesteren.

Steunen van lokale boeren

Een Nederlandse boer kan alleen in de winter boerenkool of kool oogsten. Als niemand ze eet en we kopen allemaal geïmporteerde courgettes en tomaten, dan blijft de boer met deze wintergewassen over. Het eten van seizoensgroente betekent dat je in de pas loopt met het landbouwschema. En dat betekent dat lokale boeren meer ondersteund worden om in harmonie met de natuur te boeren.

Meer gemotiveerd om nieuwe groenten uit te proberen

Seizoensgroente eten betekent dus ook kool of ander ondergewaardeerd groentesoorten eten. Dit ondersteunt niet alleen de biodiversiteit omdat we een grotere verscheidenheid aan groenten eten, maar maakt ons bord en onze smaken ook diverser. Het eten van meer diverse groenten is gezond en helpt bij het creëren van een voedingspatroon dat minder gericht is op vlees.

Beperkingen omarmen

Begrijpen dat we niet altijd alles kunnen krijgen wat we willen. Seizoensgroente helpt ons dit te beseffen. We kunnen de klimaatcrisis niet oplossen zonder deze simpele waarheid te accepteren.

Seizoensgroente is goedkoper

Zoals ik al vermeldde, groenten zijn gemiddeld 13,1% goedkoper aan het einde van de zomer – als de meeste groente geoogst worden – vergeleken met de prijzen aan het einde van de winter.

seizoensgroenten

Nog makkelijker om seizoensgroente te eten met Fork Ranger

Naast de seizoenskalender, kun je in de gratis Fork Ranger app gemakkelijk meer leren over duurzaam eten, bewaar je infographics en ontgrendel je heerlijke recepten. In de iPhone-versie kun je gemakkelijk op seizoensrecepten filteren wanneer je supporter wordt. Deze functionaliteit komt er binnenkort ook aan voor Android!

En wil je meteen vanavond starten, probeer dan voor September één van de volgende gerechten:

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen