30 november 2023

Bijna 40.000 mensen roepen op tot sluiting van meest ziekmakende onderdelen Tata Steel

Demissionair staatssecretaris Heijnen neemt petitie Greenpeace in ontvangst

Velsen – Een heldere oproep aan demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen maandagavond. Namens bijna 40-duizend mensen bood Greenpeace haar de petitie aan waarin Heijnen, als eindverantwoordelijke voor toezicht en handhaving op Tata Steel, wordt opgeroepen om in te grijpen. ‘De overheid dient ons en toekomstige generaties te beschermen tegen de giftige wolken van Tata Steel’, aldus de petitietekst.

Demissionair staatssecretaris Heijnen is verantwoordelijk voor toezicht en handhaving op grote vervuilers zoals Tata Steel. Ze nam de petitie in ontvangst en gaf in reactie aan niet tot snelle sluiting van de meest ziekmakende onderdelen over te willen gaan. “Dat kan niet van vandaag op morgen.”

De overhandiging gebeurde tijdens een informatiebijeenkomst over de gezondheidsschade die Tata Steel veroorzaakt. Dit daags nadat het RIVM bekendmaakte dat Tata Steel mensen ziek maakt en bewoners van Wijk aan Zee zelfs gemiddeld twee en een halve maand korter leven dan elders in Nederland. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid concludeerde eerder al dat de overheid veel meer kan doen om de gezondheid van omwonenden te beschermen. Volgens Greenpeace maakt het RIVM-rapport ingrijpen nog urgenter. 

Greenpeace steunt de omwonenden en organisaties die de vervuiling van de staalfabriek willen stoppen. Samen met FrisseWind.nu is het online meldpunt Spot de Gifwolk opgericht. Er werden Toxic Tata Tours georganiseerd met onder andere Gezondheid op 1 en de Dorpsraad Wijk aan Zee. En in juni bouwde Greenpeace een actiekamp naast grote vervuiler Tata Steel. 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen