30 november 2023

Tien misverstanden over AI en een geruststelling

Je kan geen krant of tijdschrift openslaan zonder bericht over AI. Volgens schrijver, spreker en publicist Aaron Mirck doen er helaas ook veel misverstanden  de ronde. In dit artikel deelt hij daarom de tien meest populaire misverstanden, zodat we deze technologie nog beter leren begrijpen. Ontdek waarom kunstmatige intelligentie geen bedreiging is voor de mensheid en waarom AI niet het klimaatprobleem zal oplossen.

De deskundigen en Elon Musk

“Ik ben benieuwd wat voor onzin iemand in de privésfeer deelt, als men dommigheden als ‘AI is neutraal’ in het openbaar durft te verkondigen. Deskundigen, maar ook Elon Musk, beweren zelfs dat AI het voortbestaan van de mensheid zou bedreigen. Het is niet mijn kinderdroom geweest om mythes te ontkrachten. Maar ik hoor nu zoveel onzin over AI, dat het hoognodig is om een ander geluid te laten horen. Niet omdat het kan, maar omdat het moet”, aldus Mirck.

1 AI maakt makers overbodig

“Er blijven altijd vakmensen nodig, denk bijvoorbeeld aan experts die kunnen beoordelen of een uiting van generatieve AI echt de moeite waard is.”

2 Kunstmatige intelligentie maakt ons massaal werkloos

“Deze angst bestond ook bij de opkomst van elektriciteit, de computer en het internet. Er is meer technologische ontwikkeling dan ooit en er zijn meer banen dan ooit. Dat komt onder meer doordat welvaart voor nieuwe banen zorgt.”

3 AI is neutraal

“We weten allemaal dat AI getraind wordt met data. Is die data neutraal? Ook de manier waarop het algoritme te werk wordt gezet is een subjectieve keuze. Denk terug aan de toeslagenaffaire: niet alle algoritmes deugen.”

4 AI is nieuw

“AI is niet nieuw: algoritmes zijn al honderden jaren oud. De reden dat het zich snel ontwikkelt, is doordat de modellen steeds meer rekenkracht en data tot hun beschikking hebben. Die data geven wij bedrijven cadeau, bijvoorbeeld als we een bericht op Facebook zetten.”

5 Artificial Intelligence is intelligent

“Tech-bedrijven noemen alles wat los en vast zit ‘slim’ of intelligent. AI-systemen als ChatGPT werken op basis van openbare data. ChatGPT is dus ongeveer even intelligent als de gemiddelde uiting op het internet. Bepaal zelf hoe intelligent dat is.”

6 Het lost het klimaatprobleem op

“Onderzoekers becijferen dat digitale technologie de komende jaren verantwoordelijk gaat zijn voor veertien procent van alle CO2-uitstoot. Een flink deel daarvan zal afkomstig zijn van AI, dat veel energie kost. AI is dus niet de oplossing voor het klimaatprobleem, maar een oorzaak ervan.”

7 Artificiele intelligentie bedreigt de mensheid

“AI vormt geen existentieel risico voor de mensheid. Zo’n sciencefictionscenario zorgt er ook voor dat we niet genoeg stilstaan bij de huidige impact van AI.”

8 AI heeft geweten en bewustzijn

“Een tech-journalist beweerde dat hij versierd werd door AI. Hoe mooi zo’n verhaal ook is, het is een broodje aap. Door AI te zien als een persoon of een levend wezen (met een geweten), is er geen aandacht voor het feit dat er mensen nodig zijn bij de ontwikkeling ervan. Zij werken vaak helaas in erbarmelijke omstandigheden.”

9 We moeten er ‘iets’ mee

“Herinner je je die gênante TikTok-dansjes van Nederlandse ondernemers nog? Laten we niet vergeten dat technologie een tool is, geen doel. Gezien de klimaatimpact van AI zou je bewust moeten omgaan met het gebruik ervan.”

10 Je kan AI links laten liggen

“Ik heb wellicht de indruk gewekt dat je AI links kan laten liggen, terwijl dat kortzichtig zou zijn. Is veel van je werk repetitief? Dan kan AI dat van je overnemen. Zie het als een soort stagiair: je laat het vervelend werk doen, maar is nog niet zo betrouwbaar dat je het werk niet meer hoeft te controleren. Onthoud daarbij: het is een tool en niet een doel op zich.”

Tot zover Aaron Mirck.

Peter van Vliet, hoofdredacteur van Duurzaamnieuws, zegt: “

Waar je vooral op moet letten in een discussie over AI is, dat niet alle vormen hetzelfde zijn. Generatieve AI bijvoorbeeld, zoals het veel besproken ChatGPT, husselt teksten van het internet door elkaar en zet die slim in een andere volgorde, zodat ze steeds weer nieuw lijken. Maar door het husselen ontstaat taal, die dingen zegt niet niet waar hoeven te zijn, omdat er verkeerde, of juist helemaal geen, verbanden worden gelegd. Dat kan gevaarlijk zijn als over mensen en hun activiteiten gaat.”

De geruststelling: AI gaat in zijn eigen staart bijten

“Er komen steeds meer signalen dat generatieve AI zicht in de eigen staart gaat bijten. Immers, de teksten die het zelf produceert, verschijnen online, waar ze opnieuw worden opgepikt door de algoritmes, en opnieuw worden verhusseld. Hoe groter het aandeel van de kunstmatig gegenereerde informatie, hoe groter bagger het wordt. Dat maakt het vanzelf onbruikbaar. Alleen, voor we zover zijn kan er nog heel wat schade worden aangericht.”

“Analytische AI daarentegen kan wel degelijk helpen om grote vooruitgang te boeken bij de analyse van grote datasets, zoals bij klimaatverandering. Daar gaat het om gecontroleerde data die worden ingevoerd, heel anders dan bij het generatieve broertje.”

human intelligenceBij Duurzaamnieuws hoef je overigens niet bang te zijn voor het AI-spook: we blijven er ver van. Wij geloven nog steeds in menselijke intelligentie. Daarom zijn wij Made by HI – human intelligence. En dat houden we voorlopig zo.

Dit is een artikel van https://duurzaamheidnieuws.nl

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen