30 november 2023

Nieuw vlaggenprotocol gemeente Heemskerk

HEEMSKERK – Het hele jaar door zijn er momenten waarop de gemeente een vlag in de
vlaggenmast hijst. Dit zijn momenten die door het Rijk zijn vastgesteld, zoals 4 en 5 mei en Koningsdag. En het gaat om gebeurtenissen, waar de gemeente zelf kan bepalen of er een vlag uit gaat. Het college heeft een nieuw vlaggenprotocol vastgesteld.

Nieuwe vlagdagen:
In aanloop naar het nieuwe protocol zijn de vlaggen en vlagdagen die de gemeente voorheen aanhield in beeld gebracht. Daarna heeft de gemeente een jaar lang getest om te onderzoeken of er vlagdagen werden gemist. Op basis van dit testjaar is het nieuwe protocol gemaakt en vastgesteld. Zo gebruikt de gemeente voortaan de Progress pride vlag in plaats van de regenboogvlag. Ook zijn er 4 nieuwe vlagdagen toegevoegd:
 Internationale Vrouwendag (8 maart)
 Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie (21 maart)
 Europadag (9 mei)
 Wereldvluchtelingendag (20 juni)

Het college probeert met deze nieuwe verdeling recht te doen aan alle onderwerpen waarvoor een gemeente een vlag kan hijsen. Ook vindt het college dat het effect van een vlag hijsen het grootst blijft als het aantal vlagmomenten niet te groot wordt.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen