3 oktober 2023

Herbruikbare bekers vervanger voor de plastic bekers?

Op 1 juli is het verbod op het weggeven van gratis plastic bekers in werking getreden. Hierdoor stappen veel organisaties over op het verstrekken van herbruikbare bekers. Welke mogelijkheden zijn er als het gaat om deze herbruikbare bekers? En geldt het verbod ook voor kartonnen bekers? Pinkcube, leverancier van bedrukte promotieartikelen zoals herbruikbare bekers, geeft hier duidelijkheid over in dit artikel.

Kartonnen bekers en Single Use Plastic (SUP)

plastic in product

Pinkcube ziet een duidelijke daling in het aantal aanvragen voor kartonnen bekers. En dat is ook niet gek, want hoewel het kartonnen bekers zijn, zit er wel een plastic coating aan de binnenkant van deze bekers. Ze vallen hierdoor onder de SUP (Single Use Plastic) richtlijn en hebben daarom een rood met blauw logo met de tekst ‘PRODUCT BEVAT PLASTIC’. En in dat geval mogen ze, volgens het verbod op plastic bekers, niet gratis verstrekt worden. Op het moment van schrijven is het nog niet mogelijk om 100% plasticvrije bekers te maken, omdat de ‘naden’ van de bekers altijd gemengd moeten worden met plastic om deze lekvrij te maken. Wel zijn er verschillende onderzoeken gaande naar de mogelijkheid om 100% plasticvrije bekers te produceren.

Wat zijn de voordelen van herbruikbare bekers?

Veel bedrijven zitten in de overweging voor het verstrekken van Single Use plastic wegwerpbekers of herbruikbare bekers tegen betaling. Of ze bieden het allebei aan. Het grootste en belangrijkste voordeel van de herbruikbare bekers is dat deze zorgen voor minder verspilling van plastic. Maar ze hebben nog meer voordelen. Pinkcube bedrukt deze bekers naar wens met het logo. Hierdoor is het logo van bedrijven vaker en langer in het zicht. Herbruikbare bekers zorgen dus op meerdere manieren voor een win-win situatie. Ze zijn goed voor het milieu, de ontvanger kan deze fijne bekers vaak gebruiken en het bedrijf krijgt meer naamsbekendheid.

De veelgestelde vragen over herbruikbare bekers

Over de herbruikbare bekers krijgt Pinkcube veel vragen binnen. We zetten drie veelgestelde vragen en de antwoorden op een rij:

1 Wat zijn de mogelijkheden voor het afsluiten van de herbruikbare bekers?

Je hebt de keuze uit een schroefdop of een drukdeksel voor het afsluiten van de herbruikbare bekers. Een schroefdop zit wat steviger op de beker dan een drukdeksel.

2 Zijn de herbruikbare bekers lekvrij?

Niet alle herbruikbare bekers zijn volledig lekvrij. De beker is natuurlijk waterdicht, maar niet alle deksels zijn lekvrij. Er zijn wel speciale knoeivrije herbruikbare bekers verkrijgbaar die ook makkelijk in de tas meegenomen kunnen worden.

3 In hoeverre kan ik het de kleuren van de herbruikbare beker bepalen?

Het verschilt per product in hoeverre je de kleuren kunt bepalen. Sommige bekers zijn zelf samen te stellen door te kiezen voor een beker, grip en deksel in bepaalde kleuren. Dit noemen wij de zogeheten ‘mix & match’ bekers. Maar er zijn ook bekers in bepaalde vaste kleurstellingen beschikbaar. De opdruk is, afhankelijk van de beker, mogelijk in 1 tot 6 kleuren of in full colour.

De meest populaire herbruikbare bekers

Als het om herbruikbare bekers gaat, is er ontzettend veel keuze. Denk aan mokken, koffiebekers en eco cups in verschillende maten. De volgende 4 herbruikbare bekers zijn zeer populair vanuit de verkoopcijfers van Pinkcube:

  1. Herbruikbare dubbelwandige koffiebeker: deze 100% recyclebare beker met schroefdeksel houdt het drankje lang warm
  2. Matte PP beker: een herbruikbare PP beker zonder deksel, met matte afwerking
  3. Full colour mok: een mok die full colour bedrukt kan worden met een foto
  4. Keramieke mok: een vaatwasmachinebestendige mok met een matte buitenkant en gekleurde binnenkant

De innovaties op het gebied van herbruikbare bekers

Er wordt, naast het onderzoek naar het produceren van 100% plasticvrije bekers, veel geïnnoveerd op het gebied van herbruikbare bekers.Zo komen er bij Pinkcube steeds meer bekers in het aanbod die ook onder de koffiemachine passen. Daarnaast zijn de eerste slimme bekers ook op de markt gebracht. Via een app kun je zien hoeveel je hebt gedronken en je ontvangt een melding wanneer je te lang niets hebt gedronken.

Herbruikbare bekers zijn dus zeker een waardige vervanger van plastic bekers. Ze zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar, waardoor er voor bedrijven altijd wel een geschikte optie te vinden is. Vanaf 2024 worden de regels verder doorgevoerd en zijn plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen bij bedrijven en restaurants ook verboden. Het is belangrijk om daar goed op voorbereid te zijn.

Dit artikel is afkomstig uit https://duurzaamheidnieuws.nl

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen