12 april 2024

Topside stopcontact ‘west Alpha’ klaar voor reis naar eindbestemming op zee 

ANTWERPEN/HOBOKEN – In de Antwerpse haven vond begin augustus de ‘load out’ plaats van de topside voor het offshore platform Hollandse Kust (west Alpha). Tijdens deze verplaatsing werd de stalen bovenbouw voor het ‘stopcontact op zee’ van TenneT succesvol op een drijvend ponton geplaatst. Vandaag vindt de ‘sail out’ plaats en vaart de constructie naar zijn eindbestemming op zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee. 

Met een afmeting van 47 meter lang, 35 meter breed en 25 meter hoog is de grote stalen doos met een gewicht van ruim 3.600 ton klaar om op het onderstel (jacket) op zee geplaatst te worden. Deze jacket staat al sinds vorig jaar stevig verankerd op de zeebodem voor de kust van Egmond aan Zee. Bijna twee jaar na de first steel cut is dit de tweede topside die door de combinatie Equans/Smulders voor TenneT is gebouwd.  

Groen licht 

“Eerst wordt het drijvende ponton naar de haven van IJmuiden gesleept”, vertelt Matthijs Knollenburg als construction manager namens TenneT. “Zodra alle weersomstandigheden groen licht geven voor de plaatsing op de jacket, vaart het ponton naar de eindbestemming op zee. Op dat moment is ook het kraanschip Thialf van Heerema Marine Contractors vanuit de Noorse haven van Stavanger onderweg naar die locatie.” 

Plaatsing 

Zodra beide vaartuigen elkaar op zee treffen, meert het ponton af tegen de Thialf. “Vervolgens wordt de topside ‘losgemaakt’, waarna het kraanschip de constructie de lucht in tilt. Als het ponton is weggesleept, vaart de Thialf nog zo’n 500 meter richting de jacket. Aan de jacket zijn zogenoemde cones bevestigd. Deze kun je vergelijken met omgekeerde ijshoorntjes waarmee je de topside zonder al teveel meetwerk exact op de goede plek kunt laten zakken.” 

Afmonteren 

Na de plaatsing wordt een hotelschip naast het platform gelegd, zodat het team van Equans kan beginnen met het laswerk om de topside te bevestigen. Eerder dit jaar zijn de twee zeekabels, waarmee de groene stroom van het windpark straks aan land komt, al geïnstalleerd door Jan de Nul Group. Voor het eind van dit jaar is het ‘stopcontact op zee’ klaar om in bedrijf gesteld te worden. 

Ecowende 

In 2025 zal Ecowende (een joint venture van Shell en Eneco) de 54 windturbines in het offshore windpark plaatsen en aansluiten op het ‘stopcontact’ van TenneT. Met een geïnstalleerd vermogen van circa 760 megawatt kan Ecowende ongeveer 3% van de huidige Nederlandse elektriciteitsvraag vergroenen. Volgens planning wordt het windpark in 2026 in gebruik genomen. 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen