30 september 2023

Nieuw leven voor dode dieren

Heemskerk – Taxidermist / kunstenaar Nicolette Swaak exposeert bij KEK van 5 september tot 8 oktober, de feestelijke opening is op zaterdag 9 september om 16.00 uur

Nicolette Swaak legt zich niet overal zomaar bij neer. In ieder geval niet bij de sterfelijkheid van de dingen. Door dieren op te zetten, wekt zij hen tot leven. Nou ja, voor het oog natuurlijk. Maar het is alsof de opgezette hanen, eekhoorns, zwanen en uilen – en dus ook Nicolette zelf – voor even weten te ontsnappen aan de ijzeren wet van leven en dood. Haar werk is van 5 september tot 8 oktober bij KEK te zien. 

Ruim tien jaar geleden zette Nicolette uit Haarlem haar eerste schreden op het vakgebied taxidermie, ofwel het ambacht van dieren opzetten. Het heeft haar nooit meer losgelaten. Want toen ze eenmaal ontdekte dat zij met haar inspanning de verfomfaaide treurige hoopjes opnieuw tot leven kon wekken, was ze voorgoed verkocht. Jaren volgden van intensieve studie en praktijkoefeningen. Net zo lang totdat ze dit bijzondere ambacht volledig in de vingers had. 

Doodgewone kip
Als kunstenaar verschilt zij van haar collega-taxidermisten. Waar veel taxidermisten zich laten verleiden tot het opzetten van exotische vogels, kiest Nicolette juist voor de doodgewone kip, haan en muis. Maar veel belangrijker: ze kijkt en werkt anders dan haar collega’s die met een wetenschappelijk of studiedoel dieren opzetten. Als kunstenaar voegt ze iets toe. Dood is dood. Maar Nicolette krijgt het voor elkaar om de levenloze dieren een nieuwe persoonlijkheid mee te geven. Alsof ze ‘voller’ en levendiger zijn dan ooit. Haar opgezette dieren zijn dan ook van een bovenaardse schoonheid. 

Nicolette benadrukt overigens dat voor haar taxidermie nooit dieren worden gedood. Alle vogels en kleine zoogdieren die door haar zijn opgezet, waren al het hoekje om. 

Zie ook: www.kekbeverwijk.nl

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen