3 oktober 2023

Peilingen voor de Tweede Kamer: Nieuw Sociaal Contract met Omzigt

Pieter Omtzigt start een nieuwe politieke partij: Nieuw Sociaal Contract. De NSC doet mee met de verkiezingen van 22 november, maar Omtzigt zal zelf geen premier worden als de partij onverhoopt de grootste zou worden. 

Een links kabinet met Frans Timmermans als premier wordt een echte mogelijkheid.  Dat blijkt uit de eerste peilingen, na de val van Rutte in de aanloop naar de tweede kamerverkiezingen. Maar die peilingen kunnen nu de prullenbak in. De komst van Omtzigt gaat alle verhoudingen nog verder overhoop gooien, omdat hij op een grote aanhang zou kunnen rekenen. Dat gaf eerder onderzoek al aan. En de eerste peilingen waarin NSC is meegenomen bevestigen dat.

De peiling van I&O van 17 juli geeft GroenLinks/PvdA 28 zetels, de VVD 25 en de BBB 21. Met die stand zou een links kabinet gevormd kunnen worden met PvdA/GroenLinks, BBB, Partij voor de Dieren, Volt, ChristenUnie en SP. Volgens de laatste Peilingwijzer lukt dat net niet, Peil.nl komt op precies de helft (75).

Bij Peil.nl van Maurice de Hond staan VVD, PvdA/GroenLinks en BBB nu alle drie op 25 zetels, wat hier een opleving van de VVD betekent. Zonder Rutte wordt die partij kennelijk aantrekkelijker.

Aardverschuiving met Omtzigt, BBB en Timmermans

De eerste peiling met NSC is binnen. Nieuw Sociaal Contract van Omtzigt krijgt daarin 27 zetels, die vooral ten koste gaan van BBB en PVV, en in wat mindere mate VVD.

Betrouwbaarheid peilingen

Een belangrijke vraag is natuurlijk hoe betrouwbaar de peilingen een uitslag voorspellen. Bij de vorige verkiezingen in 2017 was die betrouwbaarheid redelijk hoog. Vooral het gemiddelde van alle peilingen, weergegeven door de peilingwijzer, gaf een goede indicatie. Belangrijkste afwijkingen in 2017 waren het onderschatten van de VVD en het overschatten van de uitslag voor GroenLinks.

Interessant om te vermelden is dat de peiling van Eenvandaag, die het hoogste zetelaantal voorspelde voor de VVD, er de vorige verkiezingen nog ruim onder zat. Overigens leek de aanhang van Rutte parallel te lopen met de hoeveelheid publiciteit die hij in de media toebedeeld kreeg als gevolg van de coronacrisis, niet op basis van de waardering daarvoor. Aanwijzing daarvoor waren de terugval gedurende de zomervakantie (2021), en de stijging daarna in de peilingen, ondanks de toenemende kritiek op het beleid.

Een peiling van Eenvandaag bij het tienjarig jubileum van Rutte als premier liet zien dat er door de partijen heen een meerderheid Rutte ook als premier voor een volgende regering kan accepteren. Dat lijkt wel een negatieve keuze: veel reacties noemen dat Rutte nog de meest stabiele factor in de Nederlandse politiek is.


Tweede KamerPeil 19-8-2023 Peilwijzer 20-7-2023
gemiddeld
Omzigt / NSC27
BBB11221
Bij1101
BVNL00
CDA1565
ChristenUnie535
D6624810
Denk322
FVD854
GroenLinks8
JA21366
PvdA / GroenLinks92425
PvdDieren689
PVV171515
SGP323
SP967
Volt347
VVD342528
50 plus111
Coalitie784248

Wat is een politieke peiling

Politieke peilingen vertalen individuele meningen van burgers naar een collectief beeld van de publieke opinie. Als dit op een gebrekkige en vertekende wijze gebeurt, ontstaat een misleidend beeld dat afwijkt van de werkelijke opvattingen van de bevolking. Dat komt doordat peilingen werken met een steekproef. Dat is een kleine groep mensen waarvan wordt verondersteld dat de gemiddelde samenstelling representatief is voor de bevolking als geheel. De samenstelling van de steekproef en de manier van vragen stellen zijn belangrijk voor de uiteindelijke kwaliteit.

Hoe werkt een politieke peiling

Peilingen kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd. Ze worden georganiseerd door gespecialiseerde bureau’s. Sommige daarvan beschikken over zogenaamde panels. Dat zijn bestanden van deelnemers die zich hebben aangemeld om aan peilingen mee te werken. Die worden op diverse kenmerken geselecteerd, zodat een representatieve weergave van de bevolking ontstaat. Vragen van een peiling worden telkens onder een deel van het panel uitgezet.

Een andere manier is om voor elke peiling nieuwe mensen spontaan te benaderen met een vraag om deelname. Door de verschillen in aanpak ontstaan er ook verschillen in de peilingen van de verschillende organisaties. Zo scoort de VVD doorgaans lager in de peilingen van Maurice de Hond, dan bij de anderen.

Dit artikel is afkomstig van https://duurzaamheidnieuws.nl

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen