3 oktober 2023

Vanaf vandaag wordt het leven (alweer) een stuk duurder

IJmond – Alle reden om uit te kijken naar de maand juli: hartje zomer, vakantie, mooi weer, maar… diezelfde maand heeft ook een keerzijde, noem ’t maar een prijskaartje, want vanaf morgen, zaterdag 1 juli, wordt van alles duurder.

We gaan betalen voor plastic bakjes in de snackbar, benzineprijs gaat met 14 cent omhoog, lenen en rood staan wordt duurder door stijgende rente en gaat een schepje op de woninghuur en de prijs voor internet en tv. En heb je kinderen dan ben je nog meer de klos, want de kinderbijslag daalt.

Op de helft

Op 1 juli zijn we officieel op de helft van het jaar. Het komt dan ook regelmatig voor dat er per 1 juli dingen veranderen. Dat is dit jaar dus ook het geval. Denk bijvoorbeeld aan hogere belastingen en inflatiecorrecties. Nieuws.nl zet alle veranderingen even voor je op een rijtje.

Wegwerpplastic
Laten we beginnen met het nieuws wat al volop in de media voorbij is gekomen: we gaan betalen voor wegwerpverpakkingen die (deels) van plastic zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het bakje van de frikandel of patat bij de snackbar. Maar ook de bak waar de maaltijdsalade inzit bij de supermarkt. Bedrijven zijn verplicht om daar geld voor te gaan vragen. Dat geld verdwijnt in hun eigen zak, maar de hoop is wel dat ze dat geld gaan gebruiken om duurzame en herbruikbare alternatieven aan te bieden. Dat zijn ze overigens ook verplicht. Supermarkten mogen hier echter geen onderlinge afspraken over maken. Tip voor de fanatieke snackbarganger: neem je eigen bakje of pannetje mee…

Benzine duurder
Een ander prijsstijger is de benzine. De helft van de accijnskorting die het kabinet vorig jaar doorvoerde wordt teruggedraaid. Dat betekent dat we bij het volgooien van de auto weer wat meer gaan betalen. Het plan is om de rest van die korting volgend jaar terug te draaien, maar dat is nog niet zeker. Een liter benzine kan met 14 cent stijgen vanaf zaterdag, voor diesel is dat 10 cent per liter.

Wettelijke rente
Vanaf zaterdag 1 juli gaat de wettelijke rente omhoog. Dat is de rente die de overheid of een winkel kan eisen als iemand een betalingsachterstand heeft. Dit geldt ook voor schulden bij een schuldeiser. Deze rente stijgt van 4 naar 6 procent. Dit betekent bijvoorbeeld dat je meer rente moet betalen als je te laat bent met het indienen van je inkomstenbelasting. Ook geld lenen kan duurder worden. De maximale rente hiervoor gaat omhoog van 12 naar 14 procent.

Huur, internet en tv
Slecht nieuws voor iedereen in een sociale huurwoning. Die huur mag per 1 juli omhoog met 3,1 procent. Dat geldt voor een huur van 300 euro per maand of hoger. Zit je daar nog onder? Dan mag je huur met maximaal 25 euro per maand omhoog. En helaas gaat ook het internet, tv en bellen omhoog vanaf zaterdag. KPN en Ziggo verhogen per 1 juli hun tarieven. De KPN gaat met ruim 6 procent omhoog en bij Ziggo betaal je zelfs 8,5 procent meer.

Kinderbijslag
Slecht nieuws voor alle ouders, de kinderbijslag gaat ongeveer 3 procent naar beneden. Dat betekent een verlaging in het kwartaalbedrag met ruim 8 euro voor kinderen tot en met 5 jaar. Voor kinderen van 6 tot 11 jaar krijg je ruim 9 euro minder kinderbijslag. En je gaat er 11 euro op achteruit voor kinderen vanaf 12 jaar.
Wel een kleine disclaimer. Deze verandering gaat over het derde kwartaal en wordt uitbetaald op 1 oktober. Op 1 juli krijg je dus nog het huidige bedrag op de rekening.

Uitkeringen en minimumloon omhoog
Toch willen we ook een klein beetje positiviteit brengen. Het wettelijk minimumloon gaat vanaf zaterdag met ruim 3 procent omhoog. Iemand die werkt voor minimumloon krijgt vanaf 1 juli ongeveer 36 euro meer op hun bankrekening. Diverse uitkeringen gaat ook omhoog. Denk bijvoorbeeld aal de AOW en de WW. Check de website van de Rijksoverheid voor het volledige overzicht.
We hadden het over een klein beetje positiviteit, want niet iedereen is hier blij mee. Door de stijging van het minimumloon komen er meer kosten bij voor werkgevers. Die zijn dus minder blij met de stijging.

Verbod op gokreclames
Mocht je, in al je wanhoop over dit negatieve nieuws denken dat de enige mogelijkheid om de eindjes aan elkaar te knopen gezocht moet worden in gokken, dan komt ook daar een hobbeltje in de weg. Want nadat eerder dit jaar al een verbod uitgerold werd op gokreclames met bekende mensen, nu worden de teugels voor gokreclames nog iets verder aangetrokken. Vanaf 1 juli is er namelijk een verbod op reclames voor online gokken. Dit is besloten om kwetsbare groepen te beschermen. Er mag vanaf zaterdag niet meer geadverteerd worden op tv, radio en billboards. Wel is het mogelijk om te adverteren op het internet en digitale tv, maar alleen onder strenge voorwaarden. Let op, dit gaat dus over online kansspelen, niet over fysieke casino’s. En loterijen zoals Staatsloterij, Vriendenloterij en Postcodeloterij blijven ook buiten schot.

Om maar even bij die Postcodeloterij te blijven. Gaston mag dan regelmatig langskomen bij mensen met de blijde uitroep “Goeeehhoeeedemorgen!”, op de ochtend van de 1e juli van dit jaar kan die uitroep toch nauwelijks van toepassing zijn.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner BeverwijkNieuws.nl

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen