30 september 2023

Contant betalen op de schop bij parkeerautomaten in gemeente Velsen


Velsen – Per 1 januari 2024 gaat het contant betaalbeleid bij parkeerautomaten in de gemeente Velsen op de schop, alleen nog pinnen wordt de norm. Dit onder meer vanwege storingen, muntklemming en het veranderende betaalgedrag van de consument.

In de gemeente Velsen zijn in totaal 17 parkeerautomaten aanwezig waar betaald kan worden met muntgeld, pinbetalingen en met een parkeerapp. Deze staan in het centrum van IJmuiden en de IJmuiderslag. De parkeerautomaten hebben regelmatig storingen die vaak worden veroorzaakt door muntklemming. Daarnaast zijn er een aantal automaten toe aan vervanging.


Onderzoek betaalgedrag
Sinds de coronaperiode merkt de gemeente Velsen een verandering in het betaalgedrag. Er wordt steeds vaker digitaal betaald. Dat geldt ook voor betalen met de pinpas of een parkeerapp als inwoners parkeren. Hierdoor is de mogelijkheid om met muntgeld te kunnen betalen voor inwoners steeds minderbelangrijk geworden. In een onderzoek dat de gemeente Velsen heeft gedaan naar het betaalgedrag van hun inwoners, is een sterke afname van het gebruik van muntgeld te zien.

Waar in 2018 nog 83.174 transacties werden gedaan met muntgeld, waren dat er tot oktober 2022 nog 21.000. Dit is een afname van 67%. Naar verwachting neemt het gebruik van muntgeld voor de betaling in 2023 en de jaren daaropvolgend verder af (zie afbeelding aantal transacties met munten per jaar).

Veiligheid en vandalisme
In de parkeerautomaten is altijd muntgeld aanwezig. Hierdoor is er een verhoogd risico op
vandalisme. Het legen van de parkeerautomaten brengt een risico met zich mee voor de
medewerkers van Beheer en Onderhoud. In het kader van goed werkgeverschap vindt de gemeente Velsen dit niet wenselijk. Ook de gebruiker kan veiliger betalen, omdat er minder risico is op overvallen als deze geen muntgeld meer gebruiken.


Soepele overstap
Om de overstap naar digitaal betalen goed te laten verlopen, gaat de gemeente dit op een aantal manieren communiceren. Zo komt er a.s. donderdag een bericht in de gemeentelijke informatiepagina van de Jutter Hofgeest. Ook zal de overstap van muntgeld naar digitaal betalen worden aangegeven op de website: velsen.nl/betaald-parkeren.

Verder worden parkeerautomaten met ingang van 1 november 2023 voorzien van een informatiesticker. Deze sticker geeft ter plekke de inwoner informatie, over de verandering van muntgeld naar digitaal betalen. Ook komt er op deze sticker een korte instructie over het betalen met een pinpas of parkeerapp. Drie weken voor invoering van deze verandering komt er een bericht in de gemeentelijke informatiepagina (Jutter Hofgeest). Dit om de inwoners eraan te herinneren dat het per 1 januari 2024 niet meer mogelijk is om met muntgeld te betalen.

G

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen