3 oktober 2023

De Silja Europa moet 1 juli de kade verlaten

Velsen – De Silja Europa, het opvangschip voor vluchtelingen in Velsen-Noord, moet rond 1 juli vertrekken uit de haven van Velsen.

Eerder liet de gemeente Velsen weten dat het opvangschip mocht blijven liggen, maar inmiddels is het duidelijk dat het schip in Rotterdam ingezet gaat worden als doorstroomlocatie voor statushouders. Het exacte vertrekmoment van de Silja hangt nog af van een aantal factoren, zoals het gereedmaken van de andere kade en de weersomstandigheden om te kunnen afmeren.


Overbrugging opvang
Op dit moment verblijven nog 264 vluchtelingen op de Silja Europa. Het gaat hierbij om
vluchtelingen die inmiddels binding hebben met de regio, zoals gezinnen met schoolgaande
kinderen en mensen die stagelopen via Techport. Deze mensen moeten tijdelijk ergens anders worden ondergebracht, totdat het nieuwe kleinere opvangschip er is.

Het COA werkt samen met de gemeente hard aan een passende oplossing en onderzoekt hiervoor meerdere mogelijkheden. Er zijn opties in andere gemeenten die tijdelijk ingezet kunnen worden voor de opvang van deze vluchtelingen. Zodra duidelijk is waar de vluchtelingen tijdelijk opgevangen worden, informeren wij u hierover.

Mogelijkheden

In een eerder stadium zijn ook verschillende mogelijkheden voor een overbrugging in Velsen onderzocht. Zoals de inzet van riviercruiseschepen aan de Loswal of de 3e Rijksbinnenhaven. Of de inzet van een sporthal of het plaatsen van tijdelijke units op de VOB-kade. Deze opties bleken uiteindelijk niet of niet op tijd te realiseren. Daarom worden de vluchtelingen hoogstwaarschijnlijk tijdelijk in een andere gemeente in de omgeving opgevangen.

De kinderen kunnen tot de zomervakantie naar school blijven gaan in Heemskerk en Castricum. Er wordt dan vervoer geregeld van de tijdelijke opvanglocatie naar school en terug. Direct betrokkenen zoals de scholen, de klankbordleden en de bewoners van het schip zijn hierover geïnformeerd.

Komst nieuwe schip
De inzet van de gemeente blijft om de mensen met binding op te vangen in Velsen. Dit spraken we ook af met uw raad. Zodra het nieuwe schip is aangemeerd aan de VOB-kade en is ingericht voor de opvang, keren dezelfde vluchtelingen terug naar deze locatie. De verwachting is nu dat de opvang op het nieuwe schip eind augustus of begin september kan starten. De overbrugging zal dus tijdens de zomervakantie ergens anders zijn. Over de voorwaarden en afspraken rondom het nieuwe opvangschip sluiten de gemeente Velsen met het COA nog een nieuwe Bestuursovereenkomst af.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen