30 september 2023

Kooksgasfabriek 1 en 2 per direct onder verscherpt toezicht

Velsen – De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) plaatst Kooksgasfabrieken (KGF) 1 en 2 van Tata Steel per direct onder verscherpt toezicht. Dit schrijft Omgevingsdienst Noordzeekanaal, vanwege de toename in het aantal meldingen van ongewonen voorvallen en niet voldoende naleven van vergunningvoorschriften, wet- en regelgeving.

Het aantal meldingen van ongewone voorvallen (vooral emissies naar de lucht) is in het afgelopen jaar bijna vervijfvoudigd. Tata Steel is verplicht om voorvallen te melden die niet horen bij het normale bedrijfsproces en een nadelig gevolg kunnen hebben voor het milieu. Tussen juni 2022 en juni 2023 ontving de OD NZKG 1236 meldingen, tegenover 268 meldingen in dezelfde periode een jaar eerder, waar Tata Steel eerder al een waarschuwing voor kreeg

Reactie Greenpeace

Greenpeace laat in een reactie blij te zijn met deze ontwikkeling. Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace: ” Het is het bewijs dat cameratoezicht bij grote vervuilers werkt. Sinds we samen met omwonenden-organisatie Frisse Wind.nu zijn gestart met het online meldpunt Spot de Gifwolk zijn er al meer dan 100 ziekmakende rookpluimen gezien. We zijn wel heel benieuwd hoe het verscherpte toezicht eruit gaat zien, want voor ons is duidelijk dat deze kooksfabriek zo lek is als een mandje. Hoeveel toezicht heb je daar voor nodig? Er zit eigenlijk maar één ding op: sluit deze meest ziekmakende onderdelen van Tata Steel. Dit weekend komen we daarom samen met honderden actievoerders in actie om die eis kracht bij te zetten.”

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen