30 september 2023

‘Alleen het idee al dat jongeren weten dat het bestaat kan al helpen’

Geschreven door: Elise Comajta

Castricum – Waar kun je terecht als je eenzaam bent of voelt? Contact maken met leeftijdsgenoten kan soms best eng of lastig zijn. Join-Us (Castricum) is een organisatie die hulp kan bieden aan jongeren en jongvolwassenen die te maken hebben met eenzaamheid.

Op een laagdrempelige manier proberen jongerenwerkers Amber Hulsken en collega Kim Stolk van Welzijn Castricum, jongvolwassenen die de wens hebben om meer contact te hebben met leeftijdsgenoten te ondersteunen. Door middel van bijeenkomsten en persoonlijke coaching slagen de jongerenwerkers er in om jongvolwassenen in contact te brengen met leeftijdsgenootjes én ze te helpen met het ontwikkelen van hun sociale vaardigheden.

Groepsbijeenkomsten

Aanvankelijk startte Join-Us in Castricum met twee groepen, met één keer in de twee weken een bijeenkomst. Een groep voor jongeren tussen de 12-18 jaar en voor jongvolwassen in de leeftijd van 18- 25. Op dit moment wordt alleen de groep voor jongvolwassenen georganiseerd. In een groep is er plek voor maximaal vijftien deelnemers, dit aantal om de veiligheid van de jongeren te kunnen waarborgen.

Kim en Amber proberen wisselende activiteiten voor de groep te organiseren. Zo komen de jongvolwassenen de ene keer op locatie in het jongerencentrum en de andere keer doen ze samen mee aan een activiteit: bijvoorbeeld kanoën of bowlen. Ook niet onbelangrijk de jongvolwassene hebben inspraak in de activiteiten!

”Er is echt vraag naar hulp bij eenzaamheid”

– Jongerenwerker Amber Hulsken

Anders dan andere

Join-Us onderscheidt zich van andere organisaties die zich inzetten tegen eenzaamheid door de persoonlijke coaching die zij bieden aan deelnemers. Niet alleen symptoombestrijding dus.

Amber Hulsken: ”Tijdens een intake wordt de jongeren gevraagd wat zijn of haar doelen zijn en wat de sociale challenge is. Bijvoorbeeld: wat wil de jongere aan sociale vaardigheden verder ontwikkelen? En wat maakt in contact treden met leeftijdsgenootjes lastig?”

Indira, deelneemster Join-Us Castricum:” Ik leer hier om vrienden te maken buiten Join-Us, de begeleiders spelen hierin ook een rol, zij ondersteunen jou individueel in het versterken van jouw sociale vaardigheden.” De begeleiders houden de jongeren in de gaten, kijken of er progressie geboekt wordt én dat zonder dat je erg geld voor moet betalen, je zou kunnen dat het wat weg heeft van een soort therapie.

Stijging eenzaamheid

”Voor corona kampte 6% van de jongeren met een erge vorm van eenzaamheid. Na corona is dit aantal toegenomen naar zo’n 9 a 11%. ”Er is echt vraag naar hulp bij eenzaamheid, alleen het idee al dat jongeren weten dat het bestaat kan al helpen,” aldus Huslken.

Door persoonlijke coaching, groepsbijeenkomsten en activiteiten lukt het de deelnemers om meer sociale contacten te hebben en zich zelfverzekerder te voelen. Maar helaas is niet in elke gemeente een Join-Us locatie, (red. gemeente moeten dit aanschaffen) daarom komen de jongeren soms van ver, soms helemaal vanuit Haarlem. 

Grenzen aangeven

Je over de drempel heen ’trekken’ daar doen ze hier niet aan. De jongvolwassenen leren hier om je grenzen aan te geven en hier niet over heen gaan, als je dit niet wilt. Het komt wel is voor dat deelnemers zich aanmelden maar niet komen, omdat ze het te spannend vinden. Als ze wel komen, keren ze in zichzelf met capuchon op en durven niemand aan te kijken. Maar al na een aantal bijeenkomsten is er soms al een wereld van verschil te merken.

Lieve, deelneemster Join-Us Castricum:”Bij de meeste merk je na de eerste paar meetings al zoveel progressie: ze voelen zich meer geaccepteerd en beginnen zich veilig te voelen. Dan kan eigenlijk pas het proces tot verbetering opgestart worden. De sociale skills die ze leren bij Join-Us kunnen dan ook hierbuiten gebruikt gaan worden.” Zelf vond ze het aanmelden niet lastig, maar begrijpt andere die dit wel ervaren goed.

Lieve: ”In de media heb ik mij best wel uitgesproken over eenzaamheid en als ik dan boodschappen deed, dacht ik wel: ‘Misschien hebben mensen dat wel gezien.’ Ik merkte wel dat dit gevoelig lag bij mij.”

”Bij de meeste merk je na de eerste paar meetings al zoveel progressie”

– Lieve, deelneemster Join-Us Castricum

Voldoening

Voor Indira betekent het heel veel dat ze één keer in de twee weken ’s avonds iets te doen heeft. ”Ik heb iets om naar uit te kijken, om een keertje de deur uit te kunnen.” Daarnaast heeft het ambassadeurschap van Join-Us, waarmee ze jongeren kan informeren en helpen haar ook veel zelfvertrouwen en voldoening gegeven. ”Daar vind ik mijn geluk heel erg in.”

Lieve vindt het erg fijn en gezellig om op vrijdag even met elkaar te kunnen zijn en wat leuks te gaan doen. Zo is er nu de mogelijkheid om tijdens een bijeenkomst creatief bezig te zijn. ”Dat is echt iets wat ik superleuk vindt.” Dat Join-Us werkt blijkt: het heeft er namelijk bij Indira en Lieve voor gezorgd dat zij hele goede vriendinnen van elkaar zijn geworden!

Meer informatie

Wil je je opgeven voor Join-Us in Castricum (of een andere regio) of meer informatie over Join-Us? Neem dan vooral een kijkje op de website!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen