30 september 2023

Nieuwe strandpost voor reddingsbrigade en EHBO op strand Castricum

Castricum – Het is bijna zover: de opening van de nieuwe strandpost in Castricum. Op zondag 18 juni om 14:00 uur opent wethouder Roel Beems het gloednieuwe onderkomen van de EHBO-vereniging en Reddingsbrigade Castricum.

Het gebouw, dat een aantal weken geleden is geplaatst op het strand is inmiddels van binnen helemaal gebruiksklaar gemaakt. Op 18 juni ontvangen de Reddingsbrigade Castricum en EHBO-vereniging de sleutels en mogen zij het in gebruik nemen. Belangstellenden zijn daarbij van harte welkom. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Hoogtijd voor vernieuwing

Al jaren staat op het strand van Castricum aan Zee een reddingsbrigade- en EHBO-post. Het huidige onderkomen werd in gebruik genomen in mei 2000 en had een verwachte levensduur van 15 jaar. Dankzij diverse reparaties en onderhoud kon de strandpost nog tot 2022 worden gebruikt. Nu is het tijd voor een geheel nieuw gebouw.


Nieuw gebouw, iets andere plek
De nieuwe strandpost is gebouwd in een fabriek in Utrecht en een aantal weken geleden
geplaatst op het strand. Daar is de strandpost van binnen verder afgetimmerd en ingericht. Het onderkomen staat iets verder van het duin af dan voorheen het geval was. Dat heeft te
maken met de bepalingen van het hoogheemraadschap, die ervoor moeten zorgen dat de
duinen achter de strandpost kunnen ‘aangroeien’.


Twaalf units – veel gemakken
Het nieuwe gebouw bestaande uit 12 units in twee verdiepingen, is gemaakt
van duurzame materialen, goed geïsoleerd en voorzien van moderne apparatuur. Het
gedeelte van de reddingbrigade is iets groter dan voorheen vanwege gescheiden
kleedkamers en een lesruimte. De ruimte van de EHBO is uitgebreid met een tweede
behandelkamer. Om de gestegen bouw- en grondstofkosten te drukken zijn diverse onderdelen van de oude post hergebruikt zoals de stalen trap. Aan het eind van het strandseizoen – in oktober – worden de units van het strand gehaald en naar de winterstalling gebracht. Volgend voorjaar worden ze weer teruggeplaatst.


Strandtoezicht

Vanuit de post houden de reddingsbrigade en de EHBO-vereniging toezicht op het strand en
verlenen ze hulp aan iedereen die dat nodig heeft. Daarnaast wordt het gebouw vooral
gebruikt voor verenigingsactiviteiten, training en opleiding. Met het nieuwe gebouw hopen de reddingsbrigade en de EHBO-vereniging weer zo’n 20 jaar vooruit te kunnen.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen