1 oktober 2023

‘Het zijn gewoon drollen bewaarplaatsen’

Elke twee weken gaan vrijwilligers gezamenlijk aan de slag om de buurt wat mooier te maken onder de naam: ‘Het Tuinteam’, bestaande uit een wisselend gezelschap van ongeveer acht vrijwilligers die op een kleinschalige manier het openbaar groen in Wijk aan Zee bijhoudt.

Initiatiefnemer Hans Singerling is alleen begonnen met het opknappen van de boomspiegels in zijn buurt. Hij wilde iets positiefs bijdragen met oog voor het kleine in het dorp. Hans Sierling: ”De boomspiegels worden grondig aangepakt. Het zijn gewoon drollen bewaarplaatsen. Het leuke is dat mensen naar buiten komen en je gelijk aanspreken. Zo krijg je contact met de bewoners. Sommige mensen adopteren zelfs hun eigen boomspiegel.”

Sympatiek initiatief

Maartje de Koning, Susanne Kwant en Doede Zoete sloten zich al snel aan bij dit sympathieke initiatief. Zij zijn de vaste coördinatoren en vullen elkaar goed aan. Zo heeft de een kennis in huis, de ander schaft planten aan en de volgende doet de communicatie.  

Toeren op bakfiets

Met een tweedehands bakfiets, gesponsord door de gemeente, toeren ze door het dorp om te zaaien, te planten, water te geven en onkruid weg te halen.   

Maartje: “Het is gewoon ook erg gezellig om samen bezig te zijn. Na afloop gaan we altijd even koffie drinken. De lijntjes zijn kort. De gemeente, Tata Steel en de Kofferbakmarkt sponsoren de aankoop van de planten en het gereedschap.”

Beroep op IJmond Groen

Voor de grote klussen, zoals spitten en snoeiafval afvoeren, kunnen ze een beroep doen op IJmond Groen. In Wijk aan Zee blijft hun initiatief niet onopgemerkt. Vooral het tuintje voor de Moriaan krijgt veel lof van passanten.

Suzanne bij de Mondriaan (Greet Cudovan)
Maartje bij de boomspiegel (Greet Cudovan)
GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen