30 september 2023

Gemeente Heemskerk sluit aan bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur

Dankzij het Jeugdfonds Sport & Cultuur kunnen kinderen en jongeren uit gezinnen waar weinig geld is, wel sporten of zich creatief ontwikkelen

Heemskerk – Op 14 juni (Nationale Buitenspeeldag) wordt de aansluiting van gemeente Heemskerk bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur feestelijk afgetrapt. Hierdoor krijgen Heemskerkse kinderen die opgroeien in gezinnen met weinig geld de kans om mee te doen. Kinderen kunnen zich ontwikkelen en op deze manier wordt sociale uitsluiting en achterstand voorkomen.

De feestelijke kick-off vindt plaats van 13.30 uur tot 16.00 uur op het terrein van Kindcentrum de Ark aan de Maasstraat in Heemskerk. De aftrap wordt gedaan door wethouder Aad Schoorl waarna een feestelijk programma voor kinderen volgt. Zo wordt er opgetreden door leerlingen van basisschool de Vlinder, is er een activiteitenveld met spellen georganiseerd door Team Sportservice Kennemerland, verzorgt het Cultuurhuis een djembéworkshop en kunnen kinderen zich laten schminken. Daarnaast zijn er intermediairs aanwezig zodat gezinnen zich direct kunnen aanmelden bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Nieuw middel minimabeleid

De aansluiting bij het Jeugdfonds is een nieuw middel binnen het minimabeleid van gemeente Heemskerk. “We hopen hiermee kinderen in gezinnen waar geen geld is voor sportclubs en creatieve lessen te helpen. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur biedt laagdrempelige hulp. De intermediairs die de gezinnen en kinderen kennen doen op basis van hun inschatting van het inkomen in het gezin de aanmelding bij het Jeugdfonds. Hiermee wordt voorkomen dat gezinnen allerlei gegevens moeten inleveren. We hopen hiermee echt de drempel te verlagen voor onze inwoners.”, aldus wethouder Aad Aad Schoorl.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur werkt samen met professionele intermediairs uit onder andere het onderwijs, MEE & de Wering, schuldhulpverlening, jeugdzorg en een groot netwerk van bevlogen vrijwilligers en maatschappelijke partners zoals MET Heemskerk. Hierdoor bereiken we ook kinderen die niet direct bij de gemeente in beeld zijn, zoals gezinnen met schulden en ‘onzichtbare’ gezinnen waarvan ouders bijvoorbeeld ZZP-er of ondernemer zijn.

Een uitdaging

Armoedebeleid is voor iedere gemeente een uitdaging. Vanwege bezuinigingen en decentralisatie is het extra lastig ervoor te zorgen dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen. Om tweedeling te voorkomen en kinderen vaardigheden mee te geven waar ze ook in hun latere leven iets aan hebben, is het van het grootste belang dat ook de groeiende groep kinderen en jongeren uit minimagezinnen kan (blijven) meedoen. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur zorgt er via een beproefde methode voor dat alle kinderen en jongeren mee kunnen doen.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen