1 oktober 2023

Artificial Intelligence ingezet om gifwolken Tata Steel direct te herkennen

Wijk aan Zee – Artificial Intelligence kan de sleutel zijn om gifwolken van Tata Steel sneller te herkennen. Greenpeace Nederland en FrisseWind.nu gaan samenwerken met Fruitpunch AI om het initiatief Spot De Gifwolk een extra impuls te geven.

Het doel van de samenwerking is de giftige uitstoot van de Tata Steel fabrieken in IJmuiden eerder te herkennen. FruitPunch AI is een Eindhovens collectief dat Artificial Intelligence inzet voor het goede doel. Hun wereldwijde gemeenschap van AI-experts gaat algoritmes ontwikkelen om normale rookwolken van giftige te kunnen onderscheiden.

Spot de Gifwolk

Via de website spotdegifwolk.nl kunnen mensen sinds kort melding maken van mogelijke ziekmakende uitstoot. De respons op de website is vanaf het begin al enorm geweest: Na zo’n twee weken staat de teller op meer dan vierduizend meldingen en ruim vijftig gespotte gifwolken. FruitPunch AI, een in Eindhoven gevestigde wereldwijde organisatie die ‘AI for Good’ nastreeft, wil de impact van deze actie verder vergroten. Met behulp van de door bezoekers gespotte en gemelde gifwolken op spotdegifwolk.nl, gaat de AI gemeenschap een algoritme ontwerpen dat bij een melding direct kan controleren of er daadwerkelijk een gifwolk te zien is. De inspanningen van de ‘wolkenspotters’ worden op die manier nog waardevoller. Mogelijk dat in de toekomst dankzij kunstmatige intelligentie de illegale uitstoot zelfs automatisch kan worden gedetecteerd. 

Momenteel worden webcambeelden van het terrein van Tata Steel direct doorgestuurd naar de website van Spot De Gifwolk. Daar volgen vele ogen de rook en damp die opstijgt uit de fabrieken van de staalproducent. Dankzij simpele instructies weten zij welke wolken fout zijn en met een druk op de knop kan meteen melding gemaakt worden van gevaarlijke uitstoot. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, verantwoordelijk voor toezicht en handhaving van de milieuvergunning van Tata Steel, kan dan in actie komen.

Machine learning model

Met de beelden en meldingen samen kan een machine learning model gebouwd worden dat herkent wanneer er iets loos is op de videobeelden. FruitPunch AI schakelt hiervoor vijftig vrijwilligers uit hun gemeenschap in, die in tien weken zo’n AI-algoritme programmeren en implementeren. Zo draagt iedere melding bij aan een onophoudelijke controle op deze grote vervuiler en een algoritme dat relatief makkelijk kan worden ingezet om meer vervuilende fabrieken wereldwijd te monitoren. Mens en machine werken dan samen aan een betere leefomgeving.

Buster Franken, Fruitpunch AI: “We zijn trots dat een invloedrijke organisatie als Greenpeace met ons samen wil werken. Dankzij ons netwerk van AI-experts en -enthousiastelingen zijn wij inderdaad in staat dit project een paar stappen verder te helpen. Helemaal mooi is dat we met de resultaten straks nog veel meer soortgelijke initiatieven kunnen ondersteunen, waar ook ter wereld. Dit initiatief maakt perfect duidelijk wat we bedoelen met ‘AI for Good’, onze centrale missie.”

Willem Wiskerke, Greenpeace Nederland: “We zijn heel blij met deze mooie samenwerking. Het brengt de inzet van omwonenden van de grote vervuiler naar een hoger niveau. Maar het voelt ook een beetje dubbel dat wij taken op ons moeten nemen die de overheid eigenlijk zou moeten uitvoeren. Wij organiseren nu zelf het toezicht dat de Omgevingsdienst nalaat. Dit laat wel zien dat er bij de overheid nog een wereld te winnen is voor wat betreft het beschermen van de gezondheid van burgers tegen grote vervuilers als Tata Steel.”

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen