3 oktober 2023

Trap op het pedaal en de paal vertelt het verhaal

Wijk aan Zee – De Verhaalpaal op het Julianaplein vertelt het verhaal van de Relbeek als levensader van het dorp, bewoond door vissers, walvisvaarders en deftige lui in koetsjes.

Echter ook de Spanjaarden, Duinkerker kapers, de Russen, Fransen en Duitsers lieten hier hun verwoestende sporen achter. Het is allemaal te beluisteren in een anderhalf minuten durende tekst, ingesproken door dorpshistoricus Marcel Lindeman.

Het jaar 1275

Het eerste officiële bewijs over het bestaan van een gemeenschap in Wijk aan Zee is terug te lezen in een document uit het jaar 1275, waarin Gerard van Velsen het schoutambacht van Beverwijk en Wijk aan Zee beleend wordt. Toen der tij was het nog een klein dorp, gelegen als een klein Zwitserland, geklemd tussen de hoge duintoppen.

De visserij met wel 42 schepen, brengt het dorp tot grote welvaart. Het is zelfs één van de grootste kustplaatsen van Noord-Holland. De Hoeken, Kabeljauwen en vervolgens de Spanjaarden maken daar vooralsnog een eind aan.

Officiële ingebruikname

Op maandag 26 juni wordt de ‘Verhaalpaal’ om 19:30 officieel in gebruik genomen door burgemeester Martijn Smit. Het ontwerp van de verhaalpaal is gemaakt door Nicky Duin, met afbeeldingen van Jean-Paul van Luijn.

Meer weten?

Geïnteresseerd? Kom dan naar het Julianaplein van Wijk aan Zee en trap op het pedaal van de Verhaalpaal om de hele geschiedenis te beluisteren.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen