3 oktober 2023

Bunkerdag in Wijk aan Zee


Wijk aan Zee – Zaterdag 3 juni was het Nationale Bunkerdag. De dag waarop alle bunkers langs de kust één dag opengesteld worden voor publiek.

In Wijk aan Zee waren de zeldzame Radarbunker V 143 en de Marine Manschappenbunker M 151 in Widerstandsnest 63a aan de Zwaanstraat te bezoeken. Maar liefst 28 manschappen konden er slapen. Om te laten zien hoe dat geweest moet zijn, is er één slaapzaal met 12 bedden ingericht.

Kustverdediging

De Küver 451a (Kustverdediging) in het Landfront werd druk bezocht. De bunker is in oude staat ingericht en heeft nog goed bewaarde muurschilderingen en een ondergrondse loopgraaf van 60 meter lang.

Opvallend was ook de belangstelling voor de Communicatiebunker, een klein bunkertje op het terrein van de Midgetgolf Paasdal. Dat was soms proppen met 15 mensen tegelijk op 8 m2. Op de Dorpsweide stonden legertenten met de kaartverkoop. De historische voertuigen van ‘Keep Them Rolling’ reden af en aan om de bezoekers naar de verschillende locaties te brengen.Er zijn ruim 500 kaartjes verkocht, waaronder voor maar liefst 130 kinderen, opvallend veel dit jaar. Dat is nog buiten de kaartjes die vooraf al via internet gekocht waren.

Activiteiten voor kinderen

Speciaal voor de kinderen was er schminken, de film “De Verborgen Grens” en er lagen opdrachtenboekjes klaar om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land. Kortom een weer zeer geslaagde Bunkerdag met dank aan de ruim 30 vrijwilligers van Rondje Wijk aan Zee die zich inzetten om de bezoekers te ontvangen, rond te leiden en er een mooie dag van te maken.

Küverbunker (Hans Blomvliet)
Küverbunker – (Hans Blomvliet)
GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen