1 oktober 2023

Belangrijk: laatste kans om gratis twee HPV-prikken te halen!

IJmond- Iedereen die geboren is tussen 1 januari 1996 en 31 december 2004 heeft een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie ontvangen. In 2023 kunnen jongvolwassenen de twee prikken nog gratis halen. Vanaf volgend jaar moet er voor betaald worden.

Voor maximale bescherming tegen HPV zijn twee vaccinaties nodig: haal je de eerste nog in juni, dan kan je dit jaar nog de tweede prik halen, ook gratis.! De GGD besteedt hier extra aandacht aan, met de campagne ‘Mis ‘m niet!’. In deze regio kunnen jongvolwassenen terecht bij GGD Hollands Noorden.

Hoe wordt je besmet?

Hoe kun je besmet raken met HPV? Tachtig procent van de mensen raakt een of meerdere keren in zijn leven besmet met HPV. De verspreiding van HPV gebeurt vooral door seksueel contact. Bijvoorbeeld via handen, het aanraken van geslachtsdelen en geslachtsgemeenschap. Meestal verdwijnt het virus binnen twee jaar vanzelf uit het lichaam. Soms gebeurt dat niet. Dan kun je tot wel vijftien jaar later kanker krijgen.

Denk aan baarmoederhalskanker (vrouwen) of peniskanker (mannen), maar ook kanker aan de anus of in de keel- en mondholte. Gelukkig worden niet alle mensen ziek. ‘Bij 10 tot 20 procent ontstaat wel kanker: elk jaar krijgen naar schatting 1100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV.

Vaccinatie betekent bescherming voor jezelf en voor anderen. Niet honderd procent, maar je hebt wel een véél kleinere kans op kanker door HPV.

Voor wie?

Voor wie is de HPV-vaccinatie bestemd? Meisjes en jongens krijgen in het jaar dat ze tien worden, een uitnodiging. In de afgelopen jaren is er een inhaalcampagne geweest voor jongeren tot achttien jaar. En nu zijn de jongvolwassenen, geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 aan de beurt. 

Je kunt de afspraak voor de HPV-vaccinatie zelf online inplannen via www.hpvafspraak.nl. Doe dat vandaag nog, want alleen als je de eerste vaccinatie snel haalt, kun je de tweede ook nog gratis halen. Mis ‘m niet!’

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner www.omroepcastricum.nl

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen