5 juni 2023

European Mental Health Week

IJmond – Van 22 t/m 28 mei is de ‘European Mental Health Week’, oftewel: De week van de mentale gezondheid.

Alle scholen, sport- en cultuurinstellingen, jeugdverenigingen, werkgevers en maatschappelijke organisaties worden opgeroepen om tijdens deze week aandacht te besteden aan mentale gezondheid. Cultuurhuis Heemskerk start in het kader hiervan op donderdag 25 mei met een nieuwe cursus CultuurKracht.

Activering en participatie
CultuurKracht is het aanbod voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, welke samen met Bibliotheek IJmond Noord wordt georganiseerd. Het heeft als doel om kunst- en cultuureducatie in te zetten als onderdeel van activering van mensen met psychische problematiek. Dit kunnen burn-out klachten, hoog gevoeligheid, of mensen met een GGZ-achtergrond zijn. Kunst- en cultuureducatie zijn hierbij een middel om een nieuw perspectief te bieden en bij te dragen aan het realiseren van participatie en ontwikkeling.

Beeldende cursus

Elke cursus bestaat uit 8 lessen, welke elke donderdagochtend van 11:00-13:00 uur plaats vindt met telkens een ander thema. Dit is bijvoorbeeld muziek, literair of beeldend. Tijdens de komende cursus Beeldend 3D wordt er gewerkt met verschillende materialen waaronder mozaïek. Deelnemer CultuurKracht: “Creativiteit is heel belangrijk voor mij. Doordat ik dit doe met gelijkgestemden, kan ik zijn wie ik ben.”

Samenwerkingspartners
Het aanbod is in opdracht van de gemeente Heemskerk ontwikkeld door Cultuurhuis Heemskerk en Bibliotheek IJmond Noord om te zorgen dat het cultuuraanbod voor iedereen toegankelijk is. De lessen, de docenten en de werkwijze is aangepast zodat iedereen zich welkom voelt. We doen dit in samenwerking met de zorg- en welzijnsorganisaties, zoals MET-Heemskerk, Reakt, Socius en Parnassia. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen schreef in het kader van deze bijzondere week een brief over de waarde van kunst en cultuur voor de mentale gezondheid. Deze kan je hier lezen: Uitgelicht: Week van de Mentale Gezondheid – Fonds voor Cultuurparticipatie

Informatie

Aanmelden kan bij Cultuurhuis Heemskerk (kan ook door begeleider) door te mailen naar info@cultuurhuisheemskerk.nl of 0251 836 003 

Voor de start wordt er een kennismakingsafspraak gemaakt.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen