1 december 2023

Online meldpunt:’Spot de Gifwolk’ gelanceerd voor melden giftige wolken Tata Steel

Wijk aan Zee – Omwonenden-organisatie Frisse Wind.nu en Greenpeace Nederland lanceren vandaag een online meldpunt waarmee de giftige uitstoot van Tata Steel collectief in de gaten kan worden gehouden.

Via de website ‘Spot de Gifwolk.nl’ kunnen mensen meekijken of er bruine, gele of zwarte rookwolken uit de verschillende fabrieken op het Tata Steel-terrein ontsnappen. Wanneer je een gifwolk spot kan deze eenvoudig worden gemeld. Alle meldingen worden verzamelt door Greenpeace, zij geven deze weer door aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied die verantwoordelijk is voor de handhaving bij Tata Steel.  

Aanvulling op cameratoezicht 

Het online meldpunt is een aanvulling op het cameratoezicht dat de Omgevingsdienst recent heeft geplaatst. Tata Steel heeft via een kort geding geprobeerd deze camera onwettig te laten verklaren maar de rechter oordeelde dat deze mag blijven hangen. De camera van de Omgevingsdienst houdt echter maar één fabriek van Tata Steel in de gaten: kooksfabriek 2. Die beelden zijn niet openbaar en ook is het onduidelijk of de beelden continu in de gaten worden gehouden. Spot de Gifwolk werkt met 3 camera’s die meerdere fabrieken op het terrein monitoren, waaronder kooksfabriek 1 en 2.

“Door dit toegankelijk te maken en van iedereen de hulp in te roepen, hopen we op beter toezicht en completer overzicht van hoeveel gifwolken Tata Steel uitstoot. Mensen kunnen live meekijken, maar ook 12 uur versneld terugkijken”, aldus Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie van Greenpeace.

Cameratoezicht van levensbelang

Het cameratoezicht is zo belangrijk omdat de zwarte en gekleurde gifwolken vol zitten met kankerverwekkende PAK’s. Het RIVM heeft veel meer PAK’s gemeten in de omgeving dan de uitstoot die Tata Steel zelf opgeeft. Omwonenden van Tata Steel hebben een veel hogere kans op longkanker dan het landelijk gemiddelde, tot wel 51%. Vooral bij de kooksfabrieken komen er veel PAK’s vrij via zwarte rookwolken wanneer er iets mis gaat. Deze gifwolken zijn volgen de wet verboden en de Omgevingsdienst heeft sinds afgelopen september drie dwangsommen van 100.000 euro opgelegd aan Tata Steel. Bij 15 dwangsommen is de maat vol en moet de provincie Noord-Holland de vergunning intrekken en moet de kooksfabriek sluiten.

Jaap Venniker van Frisse Wind.nu: “Het is bizar dat wij het werk doen dat eigenlijk de overheid zou moeten doen. Je gaat er toch vanuit dat de overheid de gezondheid van haar inwoners beschermt. Wij geven niet op totdat de vervuiling stopt en ik mijn kinderen en alle andere kinderen in de IJmond kan zien opgroeien in een gezonde omgeving.”

Samenwerking

Greenpeace en omwonenden van Tata Steel hebben de handen ineen geslagen om de vervuiling van de staalfabriek te stoppen. Niet alleen via het cameratoezicht, ook worden er samen ‘Toxic Tata Tours’ georganiseerd waar mensen een rondleiding krijgen langs de vervuiling die Tata Steel veroorzaakt. Daarnaast is er op 24 juni een demonstratie gepland en organiseert Greenpeace een grote massa actie. 

Faiza Oulahsen: “De gezondheid van omwonenden moet voorop staan, dat betekent dat Tata Steel de meest ziekmakende onderdelen moet sluiten. Als de overheid na decennia van vervuiling niet effectief kan handhaven, dan doen we het samen met Frisse Wind.nu en vele supporters.”

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen