3 december 2023

Blauwe Vlag: ‘Erkenning van de kwaliteit van onze stranden’

Velsen – De trend om duurzaam met toerisme en recreatie om te gaan neemt nog steeds toe. Voor toeristen en recreanten is de Blauwe Vlag hét internationale herkennings- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit.

In 2023 mag de Blauwe Vlag ook weer wapperen op de stranden IJmuiden aan Zee en Noordpier in gemeente Velsen . Op zaterdag 13 mei om 10.30 uur bij paviljoen Beach Inn (IJmuiderslag) heeft wethouder Jeroen Verwoort van gemeente Velsen de Blauwe Vlag gehesen. De Blauwe Vlag wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK).

Schoon en veilig water

Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de stichting overheden,
ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Ook jachthaven Marina Seaport mag de Blauwe Vlag dit jaar weer hijsen. De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft in Nederland dit jaar 195 Blauwe Vlaggen toegekend, waarvan 134 jachthavens en 61 stranden.

Trots
“We zijn erg trots dat we ook dit jaar de Blauwe Vlag weer mogen hijsen op onze stranden in IJmuiden en Velsen-Noord. Het is voor ons een erkenning van de kwaliteit van onze stranden. We investeren hier veel in, waarbij duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. De criteria van de Blauwe Vlag vormen daarbij een goed instrumentarium. Iedereen op onze stranden weet met de Blauwe Vlag waar hij of zij aan toe is. We doen dit overigens niet alleen als gemeente. Ook de ondernemers en andere partners zetten zich volop in om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van onze schone stranden. En wat mij betreft ook de mooiste stranden van Nederland,” aldus wethouder Jeroen Verwoort van gemeente Velsen.


Vrijwillig
De locaties vragen de Blauwe Vlag onderscheiding vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid.

Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de
strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. Wethouder Jeroen Verwoort over het belang van de blauwe vlag: “De Blauwe Vlag is erg belangrijk voor gemeente Velsen, want er zijn steeds meer bezoekers die eerst kijken of een strand over een dergelijk kwaliteitssymbool beschikt. Het draagt dus bij aan de aantrekkelijkheid van de gemeente Velsen in het algemeen en IJmuiden aan Zee en Noordpier in het bijzonder. Wij zijn er blij mee en
ik weet zeker dat dit ook voor de toeristische bedrijven geldt!”

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen