8 juni 2023

Aandacht voor duurzaamheid bij Lentemarkt in Beverwijk

Beverwijk – Onder de platanen van het Kerkplein in Beverwijk vindt er op zaterdag 27 mei tussen 12:00 en 16:00 weer een sfeervolle lentemarkt plaats.

De sfeervolle lentemarkt is een evenement voor jong en oud, georganiseerd door Bibliotheek IJmond Noord en EcoBeverwijk. Het thema dit jaar is: ‘duurzaamheid en stadsnatuur’ en zal geopent worden door Angelique de Vries, klimaatburgemeester van Beverwijk.


Activiteiten

Op de markt is er van alles te beleven voor kinderen rondom het thema stadsnatuur: zo is er een korte speurtocht naar stadsplanten met de Boswachter, kunnen ze van natuurlijke materialen een mandala leggen en bovendien vinden ze er ook genoeg informatie voor een boeiende spreekbeurt, onder meer bij de stand van de Egelstichting. De jongste kinderen maken we blij met het straattheater van Belletje Sterk.

Tuinliefhebbers
Tuinliefhebbers zullen wellicht wel bekend zijn met Iris Veltman; zij zal vertellen over duurzaam tuinieren, iets waar Iris veel over heeft gepubliceerd. Tijdens deze middag zal zij ook haar nieuwste boek signeren.

Verder is er een plantjes- en stekjesmarkt met plantjes uit de regio. De Duintuin komt met zijn streekgroenten, duurzame hapjes en soep. Céline Lecomte is er ook bij: zij weet alles over het fermenteren van groenten, waarvan je ook lekker kunt proeven!


Duurzaamheid
Wil je zelf de luchtkwaliteit eens meten? De mensen van Hollandse Luchten zullen een demonstratie geven. Is je strijkijzer of kleding kapot? Niet weggooien, want het Repair Café is de hele middag aanwezig. Ook zijn de energiecoaches van EcoBeverwijk er, met tips over (duurzaam) isoleren en energie besparen.

Speciale aandacht is er ook voor groene vegetatiedaken en een klimaatbestendige omgeving. Ook Stichting Welzijn Beverwijk is erbij, zij zetten zich in om op een leuke manier zwerfafval op te rapen.

Meer groen
Het Kerkplein kan veel groener en de gemeente geeft de start door tegels te vervangen door een plantvak, dat deze middag wordt “geopend”. Wie volgt? Om 15.00 uur gaat Truus Zonneveld wandelen door de natuur van de stadsrand. Iedereen is van harte welkom om mee te wandelen. Wel even aanmelden op de markt vanaf 14.30 uur.


Overige informatie
De precieze tijden van de verschillende activiteiten en de lijst van marktdeelnemers vind je op de website van EcoBeverwijk. En dan nog dit:

  • Je kunt nog aansluiten als marktdeelnemer.
  • Plantjes en consumpties zijn niet gratis.
  • Als je nog plantjes, zaden of stekjes voor de plantjesmarkt ter beschikking wilt stellen, van harte welkom! De opbrengst gaat naar een goed doel.

Laat je verrassen en inspireren door de vele activiteiten! Meer informatie vind je op: www.ecobeverwijk.nl/lentemarkt. De toegang is gratis, én er is voldoende plaats om je fiets te parkeren. Bij slecht weer zal de markt georganiseerd worden in de Grote
Kerk in Beverwijk.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen