1 december 2023

Tien vragen over de zon beantwoord door dermatoloog Leenarts

door: Elise Comajta

IJmond – Hoewel het zonnige weer nog even op zich laat wachten kun je nooit te vroeg beginnen met zonnebrandcrème smeren. Voor onze nieuwe rubriek: ’tien vragen aan’ stellen we deze week tien vragen over de zon én zonbescherming aan dermatoloog Marjolein Leenarts, werkzaam in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk.

Wie houdt er niet van? Lekker zonnen, maar kan dit ook verantwoord? Kun je gezond bruin worden? En hoeveel zonnebrand moet je eigenlijk smeren? Hoogtijd voor wat opheldering!

Bewolking

Moet je je ook insmeren als de zon niet schijnt? ” De zon schijnt overdag altijd, ook al lijkt het op bewolkte dagen soms van niet. Een groot deel van de Uv-stralen gaat dwars door wolken heen, waardoor bewolking nauwelijks bescherming biedt. Wanneer je langdurig buiten bent op een bewolkte dag is het raadzaam om je huid te beschermen met een
zonnebrandcrème.

Hoelang blijft een tube zonnebrandcrème goed nadat deze geopend is? ” Een zonnebrandcrème is tot 12 maanden na openen houdbaar. Dit komt doordat de kwaliteit van zonnefilters door zonlicht, warmte en vocht na deze 12 maanden achteruit kan gaan. ”

Kun je met een hoge factor niet bruin worden? Of is dit een fabel? ” Dit is een fabel! Ook met hoge factor kun je in de zon bruinen. Een factor heeft invloed op de tijd die je kunt doorbrengen in de zon, zonder te verbranden. De huid kan dan wel bruin worden, maar verbrandt niet. ”

Verbrand je minder snel als je een donkere huid hebt? ” Wanneer je een donkere huidskleur hebt kun je langer in de zon blijven zonder dat de huid verbrandt, maar ook een donkere huidskleur kan zonverbranding oplopen. ”

Verbranding achter glas

Kun je zonneschade of verbranding oplopen als je achter glas zit? ” Je kunt zonneschade of verbranding oplopen wanneer je achter glas zit. Dit komt doordat een deel van de Uv-straling (namelijk de UVA straling) door het glas heen gaat. ”

Is het mogelijk om zonneschade weer te herstellen? ” Het is niet mogelijk om zonneschade compleet te herstellen. Door zonschade kan namelijk het DNA in de huidcellen beschadigen, wat de kans op huidkanker verhoogt. ”

Is bruin worden in de zon eigenlijk wel gezond voor je? Er bestaat niet zoiets als een gezond zongebruind kleurtje op de huid. Het bruinen van de huid is een manier om het DNA in de huid, dat wordt beschadigd door invloed van UV-straling, te beschermen tegen verdere schade.”

Goede zonnebrandcrème

Waar moet een goede zonnebrandcrème aan voldoen? De beste zonnebrandcrème is degene die je daadwerkelijk smeert. Vaak en veel. Wij dermatologen zijn vanaf factor 30 al dik tevreden, maar zorg dat je elke 3 uur zeker wel smeert. Wat je prettig vindt is voor iedereen anders, en er is erg veel keuze. ”

Is er een verschil tussen een dure en goedkopere zonnebrandcrème, wat
betreft de bescherming die het biedt?
” De prijs van een product zegt niets over de kwaliteit van een product. Het hoeft niet per se zo te zijn dat een dure zonnebrandcrème veiliger of beter is dan een goedkopere. Het belangrijkste is dat de zonnebrandcrème een hoge beschermingsfactor heeft, bescherming biedt voor zowel UVA- als UVB straling
en dat de zonnebrandcrème stabiele en verantwoorde zonnefilters bevat. ”

Hoe vaak en hoeveel zonnebrandcrème moet je smeren om goed beschermd
te zijn
? ” Het is belangrijk om vaak en ruim te smeren, het liefst iedere 2 à 3 uur. Mijn
advies is om zo dik te smeren als pindakaas op een boterham. Smeer hiernaast
ook je lichaam een half uur van tevoren in, voordat je in de zon gaat. Zo is er
voldoende tijd om de zonnebrandcrème te laten intrekken. ”

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen