1 oktober 2023

Druk op spoedzorg moet verlaagd worden met nieuwe campagne

IJmond – Mensen die 112 of de huisartsenspoedpost bellen, hebben deze acute zorg niet altijd nodig voor hun kwaal. Doormiddel van een publiekscampagne willen onder anderen huisartsen en de ambulancezorg in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid de druk op de spoedzorg in Nederland verlichten.

Doordat mensen soms toch gebruik maken van deze zorg terwijl het eigenlijk niet nodig is, “ontstaan er langere wachttijden aan de telefoon en raakt deze zorg veel sneller overbelast”, meldt het ministerie.

Onnodig

Met name ouders met jonge kinderen, mantelzorgers, expats, toeristen en internationale studenten zoeken meer dan gemiddeld contact met bijvoorbeeld 112 terwijl achteraf blijkt dat dit niet nodig was. De campagne moet mensen gaan informeren over wanneer het bellen van het noodnummer echt noodzakkelijk is, of wanneer bijvoorbeeld wachten tot een afspraak bij de huisarts voldoende is.

Uitleg vormen spoedzorg

De campagne biedt volgens het ministerie een uitleg over wat voor vormen van spoedzorg er zijn, maar ook “handvatten om in een stressvolle situatie de juiste keuze te maken”. Zorgverleners kunnen deze informatie zelf online delen en ook worden er posters en flyers gemaakt. “In een latere fase zullen er ook op diverse online- en socialmediakanalen advertenties en onlinevideo’s worden ingezet”, zegt het ministerie.

In samenwerking met de Landelijke Huisartsen Vereniging, huisartsenposten (InEen), Ambulancezorg Nederland en spoedeisende hulpartsen is deze campagne ontwikkeld.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen