5 juni 2023

Patiënten worstelen met hun glutenvrije kassabon

Castricum – Glutenvrij moeten eten omdat je anders ernstig ziek wordt. Het zal je maar gebeuren!

Gewoon brood, pasta, koek, sausjes, en heel veel andere producten zijn voor mensen met voor mensen met de auto-immuunziekte coeliakie, glutensensitiviteit en dermatitis herpetiformis uit den bozen.

Strikt dieet

Deze patiënten zijn om die reden levenslang gebonden aan een strikt glutenvrij dieet. Maar de extra kosten voor glutenvrije levensmiddelen, hun enige medicijn, moeten zij voor een groot deel zelf opbrengen. Dat is onrechtvaardig, vindt de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Daarom overhandigdigde de NCV namens hen op 4 april een petitie aan de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Worsteling met kassabon

Steeds meer mensen worstelen met hun glutenvrije kassabon. De gemiddelde extra kosten bij een glutenvrij dieet waren begin 2022 €1000 per jaar. Dat bedrag ligt intussen alweer fors hoger.Mensen met een glutenvrij dieet mogen via de belasting weliswaar hun dieetkosten aftrekken, maar door het drempelbedrag kunnen maar weinigen hiervan gebruikmaken.  Niet uit te leggen, vindt de NCV: “Met bijna 23.000 handtekeningen pleiten wij voor een rechtvaardige vergoeding.” 

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner Omroep Castricum. Bekijk hun website via www.omroepcastricum.nl

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen