24 februari 2024

Fietsexamen voor leerlingen uit groep 7

IJmond – Op 17, 18, 19 en 20 april doen 820 kinderen van groep 7 van de basisscholen het praktisch verkeersexamen op de fiets.

Het fietsexamen wordt georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland afdeling Beverwijk/Heemskerk in samenwerking met de scholen, gemeente Beverwijk en Heemskerk en een grote groep vrijwilligers.

Drukker wordend verkeer

Kinderen zijn vooral op de fiets kwetsbaar in het steeds drukker wordende verkeer. Zo raken er jaarlijks ongeveer tweeduizend kinderen in het verkeer ernstig gewond. Bij alle ongevallen met kinderen tot vijftien jaar is ongeveer de helft als fietser betrokken bij een ernstig ongeval. De VVN afdeling Beverwijk/Heemskerk organiseert daarom jaarlijks het VVN praktisch verkeersexamen. Kinderen die eerder op school geslaagd zijn voor het theoretisch verkeersexamen, kunnen nu in praktijk laten zien wat zij hebben geleerd. Het
fietsexamen start en eindigt in Beverwijk bij Sporthal de Walvis en in Heemskerk bij het Kermisterrein.


Wettelijke eisen
Kinderen kunnen alleen aan het VVN praktisch verkeersexamen deelnemen op een fiets die aan alle wettelijke eisen voldoet. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen over een veilige fiets beschikken is voorafgaand aan het examen een fietskeuring gehouden op de scholen en zijn de fietsen voorzien van een OKE stikker.

Verkeersdiploma

De route van het VVN praktisch verkeersexamen is zorgvuldig uitgezet over zes kilometer zowel in Beverwijk als in Heemskerk. Tijdens dit examen beoordelen tien vrijwilligers op de controleposten de kinderen op onder andere hun gedrag in het verkeer, zoals het verlenen van voorrang, het aangeven van richting, het gedrag bij stoplichten en het gebruik van de verkeersborden. Voor iedere leerling die slaagt is er het Nationale Verkeersdiploma.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen