24 februari 2024

De mentale gezondheid van jongvolwassenen in Kennemerland staat onder druk.

IJmond – Onlangs is de Corona Gezondheidsmonitor gepubliceerd: een landelijk vragenlijstonderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het onderzoek geeft inzicht in de gezondheid, leefstijl en het welzijn van jongvolwassenen (16 t/m 25 jaar) tijdens en na de coronaperiode. Tussen april en september 2022 konden jongvolwassenen een digitale vragenlijst invullen.


Respons
In totaal vulden 3.244 jongvolwassenen uit GGD-regio Kennemerland en 69.750 jongvolwassenen uit heel Nederland de vragenlijst in. In Velsen stuurden 381 jongvolwassenen de ingevulde vragenlijst in.


Uitkomst
Uit de vragenlijst van de GGD- regio Kennemerland blijkt dat de mentale gezondheid van jongvolwassenen onder druk staat. Het aantal jongvolwassenen met suïcidale gedachten is schrikbarend hoog, namelijk 31%. Ook heeft ongeveer de helft van de jongvolwassenen vaak stress en psychische klachten. De meerderheid van de jongvolwassenen in GGD-regio Kennemerland voelt zich eenzaam (62%), waarvan 26% sterk eenzaam. Eenzaamheid komt het meeste voor bij praktisch opgeleide jongvolwassenen (voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, vmbo of mbo-niveau 1), vrouwen en jongvolwassenen die alleen wonen.

Ongezond gedrag

De GGD Kennemerland maakt zich zorgen over de mentale gezondheid van de jongvolwassenen. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat aandacht voor de mentale gezondheid van jongvolwassenen en actie noodzakelijk zijn. Ongezond gedrag, zoals te weinig bewegen, ongezonde voeding, roken en het gebruik van alcoholen drugs, is verantwoordelijk voor 20% van de ziektelast. 24% van de jongvolwassenen in GGD- regio Kennemerland heeft overgewicht: 18% matig en 6% ernstig. Slechts een kwart komt dagelijks aan minimaal een half uur beweging toe.

Veel genotmiddelengebruik

Het gebruiken van alcohol, roken en drugs in GGD-regio Kennemerland is hoog. 77% van de jongvolwassenen van 16 t/m 25 jaar drinkt alcohol, waarvan 20% een zware drinker is. 14% rookt dagelijks tabak en 20% heeft in de afgelopen vier weken wiet of hasj gebruikt. Ondanks dat alcohol, tabak en cannabis verboden is voor personen onder de 18 jaar, wordt dit in GGD-regio Kennemerland toch veel gebruikt door de 16-17 jarigen.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest gelezen